511966 - Springstoffenfabriek
Amstelveen W 962
De Oude Molen 2, 1184 VW te Amstelveen

Omschrijving onderdeel 6: SALPETERZUURGEBOUW (De Oude Molen 2).

Inleiding

Het SALPETERZUURGEBOUW is in ieder geval na 1907 gebouwd, vermoedelijk omstreeks 1918, tijdens de tweede fase van de nieuwe fabriek. Het gebouw ligt ten westen van de magazijnen en maakte onderdeel uit van de schietkatoenfabriek. Thans is het gebouw in gebruik als showroom en kantoor. Aan de west- en noordzijde is een forse, moderne uitbreiding aanwezig die dateert uit het laatste decennium van de twintigste eeuw.

Omschrijving

Het gebouw is gebouwd op rechthoekige grondslag. Het is gemetseld in kruisverband met machinale baksteen en wordt bekroond door een zadeldak bekleed met golfplaatmateriaal en voorzien van een opgehoogde ventilatiebeuk. Het pand is zeven traveeën lang en drie traveeën breed. De gevels worden geleed door getrapte steunberen met in de langsgevels hooggeplaatste, getoogde vensters met middenstijl. Aan de noordzijde zijn deze vensters dichtgezet. De zuidelijke langsgevel bezit op de begane grond twee gevelopeningen met openslaande deuren, die met glas zijn dichtgezet. De oostelijke kopgevel is voorzien van een ingang onder getoogde bovenlichten. Aan weerszijden kent de gevel getoogde vensters met middenstijl. In de top zijn twee smalle boogvensters aanwezig. De topgevel is afgedekt met zink.

De westelijke kopgevel toont een enigszins vergelijkbare situatie. Deze zijde bezit hooggeplaatste vensters met middenstijl. De ingang is aan deze zijde gekoppeld aan een glazen doorgang naar de moderne uitbreiding ten westen en noorden van het gebouw. In de top van de kopgevel zijn twee smalle boogvensters opgenomen. Het dak wordt gedragen door een constructie uit ijzeren polonceauspanten, die op de steunberen rusten.

Het SALPETERZUURGEBOUW is van algemeen belang:

- als historisch functioneel onderdeel van het complex;

- uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als productiegebouw uit het begin van de twintigste eeuw;

- vanwege de ensemblewaarde door de functionele relatie tot de overige objecten van de schietkatoenfabriek.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie salpeterzuurgebouw

Boerderijen, molens en bedrijven Industrie