Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
511972
Complexnummer
511966 - Springstoffenfabriek
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82670/5
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Amstelveen W 962
De Oude Molen 2, 1184 VW te Amstelveen

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 7: SALPETERZUURGEBOUW (De Oude Molen 2).

Inleiding

Dit SALPETERZUURGEBOUW werd gebouw omstreeks 1907. In de laatste fase van de fabriek bevatte dit gebouw onder meer een papiermachine voor nitrocellulosepapier. Het gebouw ligt op het gevaarlijke gedeelte, ten westen van de magazijnen en het andere salpeterzuurgebouw. Het maakte van oorsprong onderdeel uit van de schietkatoenfabriek. Thans is het gebouw in gebruik als showroom en kantoor. Aan de noord- en oostzijde is een forse, moderne uitbreiding aanwezig die dateert uit het laatste decennium van de twintigste eeuw.

Omschrijving

Het gebouw bezit een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken uit gladde, rode bakstenen in kruisverband. De gevels van het pand worden geleed door hoge steunberen met afgeschuinde bovenzijden, en rusten op een plint. De langsgevels zijn vier traveeën breed en de kopgevels drie traveeën. Op de hoeken bevinden zich boven de dakgoot uitstekende hoekberen met geprofileerde afdekplaten. Het pand wordt bekroond door een zadeldak dat met gesmoorde tuiles de Nord is bekleed. Deze dakpannen dekken eveneens de topgevels af. De langsgevels worden ingedeeld door twee liggende vensters met stalen roedenverdeling in de eerste twee traveeën. De derde en vierde travee zijn voorzien van staande vensters met stalen roedenverdeling. In de plint van de zuidelijke langsgevels zijn twee ingangen opgenomen.

De oostelijke topgevel bezit een brede gevelopening onder een betonnen latei. Hierop sluit een moderne doorgang naar de uitbreiding uit het laatste decennium van de twintigste eeuw aan. Daarboven zijn drie forse, staande vensters met stalen roedenverdeling aanwezig, eveneens onder een betonnen latei. In de top bevindt zich een liggend venster met stalen roedenverdeling. De westelijke topgevel bezit een ingang met trap ervoor op de begane grond. In de top is een liggend venster met stalen roedenverdeling aanwezig. De gevel toont bovendien diverse bouwsporen van voormalige gevelopeningen.

Waardering

Het SALPETERZUURGEBOUW is van algemeen belang,

- als historisch functioneel onderdeel van het complex;

- uit oogpunt van cultuurhistorie en architectuurhistorie als productiegebouw uit het begin van de twintigste eeuw;

- als ensemble door de functionele relatie tot de overige objecten van de fabriek.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 511966. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie salpeterzuurgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1907
1907
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Industrie

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Ouendag, B.J. ; Conversie MRS
architect / bouwkundige / constructeur