511966 - Springstoffenfabriek
Amstelveen W 746
De Oude Molen 4, 1184 VW te Amstelveen

Omschrijving onderdeel 8: MAGAZIJN (De Oude Molen 4).

Inleiding

Dit MAGAZIJN werd gebouwd in 1925 onder toezicht van opzichter G. Rigter. Het object is gelegen op het voorterrein ten zuiden van een aantal andere magazijnen. Het is gericht op de weg die het terrein als een middenas in de lengterichting door midden snijdt. Van oudsher liep hier een smalspoor overheen.

Aan het eind van de twintigste eeuw werd het pand in het kader van de herbestemming verbouwd tot showroom met kantoorruimte.

Omschrijving

Het magazijn, bestaande uit één bouwlaag en een kap, is op langgerekte, rechthoekige plattegrond gebouwd. De gevels zijn opgetrokken in machinale baksteen in kruisverband. Het bouwdeel wordt bekroond door een met gesmoorde kruispannen bedekt zadeldak waarvan de nok oost-west is georiënteerd. De voorgevel bevindt zich aan de noordzijde en wordt ingedeeld door drie deuren die over hangrails opengeschoven kunnen worden. De middendeur is van dubbele breedte. De gevelopeningen zijn voorzien van betonnen vooruitstekende plateautjes, die fungeerden als perronnetje ten behoeve van in- en uitladen van goederen. Boven elke deur bevindt zich een kapelhuis met hijsbalk en -luik. In de voorgevel zijn verder vier liggende vensters aangebracht.

De achtergevel van het magazijn bezit een deur en een negental liggende vensters. De kopgevels zijn afgezet met een klimmend baksteenfries en een houten daklijst. Ze worden elk ingedeeld door een deur en vensters van verschillend formaat.

Het object is van algemeen belang:

- uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als magazijn bij de springstoffenfabriek;