511966 - Springstoffenfabriek
Amstelveen W 990
De Oude Molen 5, 1184 VW te Amstelveen

Omschrijving onderdeel 9: KOESTAL en WAGENSCHUUR (De Oude Molen 5).

Inleiding

De KOESTAL en WAGENSCHUUR liggen in het verlengde van de zuidvleugel van de oude buskruitmolen. De objecten zijn gelegen op het voorterrein van het complex. De koestal en wagenschuur kwamen in 1913 tot stand naar het ontwerp van B.J. Ouendag. Sinds de herbestemming van het complex aan het eind van de twintigste eeuw is in de gebouwen een restaurant gevestigd. Hiervoor zijn de koestal en wagenschuur aan de zuidzijde uitgebreid en intern gewijzigd.

Omschrijving

De koestal sluit aan de oostzijde aan op de oudere bebouwing van de achttiende-eeuwse buskruitmolen. Aan de westzijde van de koestal bevindt zich de wagenschuur. De koestal heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een plat dak. De in grauwe, machinaal gefabriceerde bakstenen opgetrokken voorgevel wordt in vijf vakken geleed door lisenen en is van links naar rechts voorzien van een gedeelde deur, drie rechthoekige stalvensters, een gedeelde deur, drie stalvensters en een gedeelte deur. Aan de achterzijde van de koestal zijn een glazen serre en een spoelkeuken aangebouwd. Het exterieur van de spoelkeuken is met houten delen bekleed.

De wagenschuur bezit topgevels waartussen een zadeldak met gesmoorde kruispannen is opgenomen. In de voorgevel is de oorspronkelijke indeling verdwenen. Thans kent de gevel een fors vierkant venster met schuifdeuren aan hangrails. Daarboven bevinden zich vier gekoppelde bovenlichten met de naam van het restaurant erop.

De KOESTAL en WAGENSCHUUR zijn van algemeen belang:

- als historisch functionele onderdelen van het complex springstoffenfabriek bij Ouderkerk aan de Amstel;

- uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als stal en stalling bij de kruitfabriek;

- vanwege de ensemblewaarde door de functionele relatie tot de overige objecten van het voorterrein.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie koestal en wagenschuur

Boerderijen, molens en bedrijven Industrie