511966 - Springstoffenfabriek
Amstelveen W 990
Bij De Oude Molen 5, 1184 VW te Amstelveen

Omschrijving onderdeel 10: KAPBERG (De Oude Molen 5).

De KAPBERG bevindt zich ten zuiden van de koestal en wagenschuur. Het object is gelegen op het voorterrein van het complex.

De kapberg kwam in 1913 tot stand naar het ontwerp van B.J. Ouendag. Sinds de herbestemming van het complex aan het eind van de twintigste eeuw is in de gebouwen een restaurant gevestigd. Hiervoor is de kapberg geheel vernieuwd en intern van een serre voorzien.

Omschrijving

De kapberg bezit een zeszijdig dak dat met golfplaten is bekleed en op drie ijzeren stijlen rust. Onder het dak is een groot, glazen volume geplaatst dat dienst doet als eetzaal voor het restaurant.

De KAPBERG is van algemeen belang:

- als historisch functioneel onderdeel van het complex springstoffenfabriek bij Ouderkerk aan de Amstel;

- uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als kapberg bij de kruitfabriek;

- vanwege de ensemblewaarde door de functionele relatie tot de overige objecten van het voorterrein.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie kapberg

Boerderijen, molens en bedrijven Industrie