511966 - Springstoffenfabriek
Amstelveen W 630
Amsteldijk Zuid 60, 1184 VD te Amstelveen
Amsteldijk Zuid 61, 1184 VD te Amstelveen
Amsteldijk Zuid 62, 1184 VD te Amstelveen

Omschrijving onderdeel 11: DIENSTWONINGEN (Amsteldijk Zuid 59-62).

Inleiding

Deze DIENSTWONINGEN, genaamd 'Ruimzicht', kwamen omstreeks 1940 tot stand in Traditionalistische stijl en waren bestemd voor hogere beambten van de Springstoffenfabriek in Ouderkerk aan de Amstel. De woningen bevinden zich op de Amsteldijk, ten zuiden van de fabriek.

Omschrijving

Het bouwblok bestaat uit vier beambtenwoningen, elk afzonderlijk op rechthoekige grondslag gebouwd, met in het midden een overkluisde doorgang naar achteren. De woningen bestaan uit één bouwlaag, kelder en zolderverdieping. Ze worden bekroond door een zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de Amstel is georiënteerd. Het is bekleed met rode, Oudhollandse dakpannen. De woningen zijn met machinale bakstenen gemetseld in kettingverband. De gevelindeling van de woningen is gespiegeld ten opzichte van elkaar. Elke woning kent aan de voorzijde een getralied venster in de kelderverdieping en een venster met twee vierruits draairamen op de begane grond. Op de begane grond is eveneens een inpandig portiek met deur onder een getoogde doorgang opgenomen. Het portiek is bereikbaar via een bakstenen trap vanuit de voortuin. Tenslotte bezit de voorgevel twee kleine vensters. De kap kent een vrij hoge borstwering en is voorzien van een dakkapel die aansluit op het metselwerk van de voorgevel. De dakgoot is geprofileerd en rust op klossen. De kopgevels van het bouwblok tonen kleine vensters. Aan de achterzijde bezit de kelderverdieping een volwaardige hoogte door het aflopende terrein achter de dijk. De gevel toont hier openslaande deuren en ijzeren toegangstrappen.

De onderdoorgang tussen de woningen is afgesloten door houten deuren. Boven de doorgang is in smeedijzeren letters de naam 'Ruimzicht' afleesbaar. Verder zijn hier een vlaggenstok en een zesruits venster aanwezig.

De DIENSTWONINGEN zijn van algemeen belang:

- als historisch functioneel onderdeel behorend bij en gelegen naast het complex van de Springstoffenfabriek;

- uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaarde gebleven voorbeeld van beambtenwoningen in Traditionalistische stijl, van omstreeks 1940;

- door de functionele relatie tot het complex;

- vanwege de beeldbepalende waarde.