511966 - Springstoffenfabriek
Amstelveen W 638
Amstelveen W 639
Kruitmolen 2, 1184 VX te Amstelveen
Kruitmolen 4, 1184 VX te Amstelveen

Omschrijvinf onderdeel 12: DIENSTWONINGEN (Kruitmolen 2-4).

Inleiding

Twee gekoppelde DIENSTWONINGEN voor beheerders, behorend bij de Springstoffenfabriek in Ouderkerk aan de Amstel en gebouwd omstreeks 1940 in Traditionalistische stijl. De woningen vormen de oostelijke pendant van twee identieke dubbelwoningen. Ze staan ten zuiden van het complex.

Omschrijving

Massa van twee gespiegelde woningen op rechthoekige plattegrond met aankapping op het noorden en een west-oost gerichte nok. De éénlaagse woningen zijn opgetrokken in machinale baksteen, gemetseld in kettingverband. Het zadeldak is voorzien van rode Oudhollandse pannen.

De voorgevels worden ingedeeld door grote, secundair geplaatste vensters. Daarboven zijn dakkapellen opgenomen die de dakgoot onderbreken. In de kopgevels zijn de voordeuren, verdiepingsvensters en nokankers aanwezig. De achtergevels bevatten per woning een deur, een venster en een deur onder de aankapping. Bovendien bezit het dak ook aan deze zijde een dakkapel.

De DIENSTWONINGEN zijn van algemeen belang:

- als historisch functioneel onderdeel behorend bij en gelegen naast het complex van de springstoffenfabriek;

- uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van beheerderswoningen in Traditionalistische stijl van omstreeks 1940;

- door de functionele relatie tot het complex van de springstoffenfabriek.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)