511980 - Begraafplaats met grafmonumenten
Noordwijk A 1224
Tegenover Oude Zeeweg 32, 2202 CG te Noordwijk

Inleiding

Neo-Gotisch GRAFMONUMENT van Otto Johannes Schreuders uit 1886. Het monument werd vervaardigd door de beeldhouwer E.A.F. Bourgonion naar een ontwerp van de architect A. Mialaret uit Den Haag. Schreuders was van 1861 tot 1883 directeur van het instituut voor middelbaar onderwijs te Noordwijk.

Omschrijving

Het geheel in zandsteen uitgevoerde grafmonument bestaat uit een sarcofaag en een grafsteen, gedecoreerd met neogotische ornamenten. Op de voorzijde van de steen een (thans verweerde) reliëftekst. Aan weerszijden van de tekst getordeerde zuiltjes en florale ornamenten en familiewapens in reliëf. Op de zijkant van de steen een plaatje met de oorspronkelijke tekst: "Aan Otto Johannes Schreuders, geboren te Voorburg 8 augustus 1823, overleden te Zoeterwoude 22 januari 1886, zijne dankbare vrienden".

Waardering

Het uit 1886 daterende grafmonument van O.J. Schreurders is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van neogotische vormgeving en de redelijke mate van gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Het grafmonument heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele samenhang met de overige onderdelen van het begraafplaatscomplex te Noordwijk.

Bourgonion, E.A.F. ; Zuid-Holland
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker