Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
511990
Complexnummer
511989 - Van Eeden-complex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82962/27
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Noordwijk G 4214
Voorstraat 114 A, 2201 JA te Noordwijk
Voorstraat 114, 2201 JA te Noordwijk

Omschrijving

Omschrijving

De BOLLENSCHUUR ANNEX WERKPLAATS (voormalig koetshuisje) behorend tot het complex Van Eeden heeft een smalle langgerekte rechthoekig plattegrond en telt één bouwlaag met zolder onder mansardekap. De smalle voorgevel aan de Voorstraat (oost) is opgetrokken in bruine baksteen. De bijzondere in- en uitzwenkende geveltop in helrode baksteen heeft dezelfde horizontale sierbanden van gele baksteen als de voorgevel van het woonhuis. Op de begane grond een samengesteld kozijn van drie zesruits vensters. In de geveltop een dubbele zesruits droogdeur. Zuidgevel met dezelfde droogdeuren en deurpartij. In het gedeelte van de werkplaats een opgeklampte deur en venster. Inwendig zijn op de zolder droogstellingen bewaard gebleven.

Waardering

Het in 1927 tot bollenschuur verbouwde koetshuis uit omstreeks 1880 is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde vanwege de bijzondere in- en uitzwenkende topgevel en de redelijke mate van gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering van het exterieur. Inwendig zijn op zolder de droogstellingen bewaard gebleven.

Tevens heeft het pand ensemblewaarde wegens de functionele, ruimtelijke en stilistische samenhang met de overige onderdelen van het complex Van Eeden en de bijzondere situering in het beschermde dorpsgezicht van Noordwijk-Binnen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 511989. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bollenschuur
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Werkplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1927
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden