511989 - Van Eeden-complex
Noordwijk G 4214
Voorstraat 116 A, Noordwijk
Voorstraat 116 B, Noordwijk
Voorstraat 116 C, Noordwijk
Voorstraat 116, 2201 JA te Noordwijk

Omschrijving

Het omstreeks 1850-80 gebouwde WOONHUIS ANNEX BOLLENSCHUUR van het complex Van Eeden heeft een langgerekte rechthoekige plattegrond en bestaat uit een tweelaags woonhuis onder afgeknot schilddak, een lager tussenlid en een éénlaags bollenschuur onder mansardekap met rode Hollandse pannen. De eenvoudige lijstgevel van het woonhuis aan de Voorstraat (oost) is opgetrokken in roodbruine baksteen met horizontale sierbanden van gele baksteen en gepleisterde plint, cordonlijsten en strekken. De gevel telt drie vensterassen met in de linker een paneeldeur onder getoogd bovenlicht met glas-in-loodraam. De getoogde schuifvensters op de begane grond hebben eveneens glas-in-lood in de bovenlichten, op de verdieping rechte vensters met bovenlicht. Centraal in het dakschild een dakkapel met frontonbekroning en een venster met vierruits horizontale roedenverdeling (1920). De lange noordgevel met zware gevelankers is geheel wit gepleisterd. In het woonhuisgedeelte rechte schuifvensters, in het tussenlid grote vernieuwde vensters en een deur, in de bollenschuur een samengesteld kozijn van drie zesruits vensters. De puntgevel van de bollenschuur (west) heeft een centrale deur, geflankeerd door zesruits droogdeuren. Twee droogdeuren in de geveltop met boven de rechter een hijsbalk. In de gepleisterde zuidgevel een vergelijkbaar venster. De rest van deze gevel gaat schuil achter het buurpand nr. 120. Op de zolder zijn de droogstellingen bewaard gebleven.

Waardering

Het woonhuis annex bollenschuur is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als hoofdonderdeel van het complex Van Eeden als representatief voorbeeld van de laat negentiende-eeuwse bollenteeltgebouwen in Nederland en wegens de typologie en de redelijke mate van gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering van het exterieur. In de bollenschuur is een deel van de droogstellingen bewaard gebleven.

Tevens heeft dit gebouw ensemblewaarde in relatie met de overige complex-onderdelen en de bijzondere situering aan de Voorstraat in het beschermde dorpsgezicht van Noordwijk-Binnen.

Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bollenschuur