Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
511994
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
13 oktober 1999
Kadaster deel/nr: 
82962/33
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Noordwijk
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Noordwijk
X-Y coördinaat: 
90087 - 473093

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

De forse WATERTOREN in Art Déco stijl is in 1917 ontworpen door de Amsterdamse architect F.A. Warners. Op de ontwerptekening van Warners is de toren rijker en expressiever gedecoreerd dan uiteindelijk is uitgevoerd. De technische installatie werd verzorgd door ingenieur R.P. van Royen. In de toren herinnert een koperen gevelplaat met inscriptie aan de in gebruikneming in 1920. De 23 meter hoge toren bevat een betonnen vlakbodemreservoir met een diameter van 6.85 meter en een inhoud van 225 kubieke meter. De open galerij boven het reservoir fungeert als uitzichtpunt. De oorspronkelijke koperen bekleding van het koepeldak is enige jaren geleden vervangen door bitumineuze dakbedekking.

Vanaf de Van Hardenbroekweg leidt een eenvoudige gemetselde trap naar de toren op een duintop in de bebouwde kom van Noordwijk aan Zee.

Omschrijving

De watertoren heeft een vierkante plattegrond met afgesnoten hoeken en open galerij onder het betonnen koepeldak met ver overstekende achtkantige daklijst. De fundering en de balken onder het reservoir zijn uitgevoerd in beton, de gevels in metselwerk dat aan de buitenzijde is aangesmeerd. Uitwendig is het reservoir zichtbaar door een bolling in drie gevels. Tegen de vierde gevel (west) een vijfhoekige traptoren onder vijfzijdig schilddakje met rode Hollandse pannen. Het basement van de toren bestaat uit een in rustica uitgevoerde plint van grijze zandsteen en daarboven twee horizontale sierbanden en een profiellijst. In de schacht van de toren drieledige vensters met geverniste houten kozijnen. Aan weerszijden van de bolling van het reservoir zijn de hoeken van de toren aangezet met pilasters. De gevels zijn gedecoreerd met diverse geometrische reliëfornamenten in Art Déco, de lekdorpels zijn decoratief expressief vormgegeven. In het uitgebouwde entreeportaal voor de traptoren een houten deur onder driezijdig fronton. De staande rechthoekige vensters in de traptoren volgen de loop van de betonnen wenteltrap naar de uitzichtverdieping. Boven in de traptoren aan alle zijden liggende rechthoekige vensters. De uitzichtverdieping bestaat uit een achtzijdige lichtkoepel met zesruits vensters en twee glasdeuren die toegang geven tot de galerij met betonnen balustrade. De overstekende daklijst rust op verspringende consoles; hierboven fronton-achtige bekroningen rondom de koepel. In de oostgevel van de toren, op de begane grond, een iets terugliggende dubbele houten deur.

Waardering

De uit 1917 daterende watertoren van Noordwijk is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als vrij zeldzaam voorbeeld van de Art Déco bouwstijl en tevens wegens typologische en industrieel-archeologische waarde vanwege de combinatie van water- en uitzichttoren. De toren is gaaf in hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.

De watertoren vormt een bijzonderheid in het bouwkundige oeuvre van de Amsterdamse architect F.A. Warners.

De watertoren bezit in hoge mate stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende situering op een duintop en als oriëntatiepunt in het dorp Noordwijk aan Zee.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
Javan Hardenbroekweg182202 EEOp top van duinNoordwijk

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenIndustrieNutsbedrijf

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
NoordwijkA3871

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeArt Décostijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19171917exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Royen, R.P. van ; Zuid-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur
Warners, F.A. ; Zuid-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur