Noordwijk F 5126
Voorstraat 47, 2201 HM te Noordwijk

Inleiding

Het HERENHUIS met rijk geornamenteerde lijstgevel in de stijl van het Eclecticisme is in 1872 gebouwd als pastorie bij de N.H. kerk door aannemer P. Hoogendam naar een ontwerp van de architect J.G. van Parijs. Op dezelfde locatie stond al sinds de achttiende eeuw een pastorie. Omstreeks 1920 is aan de achterzijde een éénlaagse bijkeuken aangebouwd. Recentelijk zijn in de achtergevel nieuwe vensters en deuren aangebracht.

De negentiende-eeuwse indeling van het woonhuis is grotendeels gehandhaafd met behoud van enkele oorspronkelijke interieurelementen.

Het pand is onderdeel van de gesloten oostwand van de Voorstraat in Noordwijk-Binnen en vormt een beeldbepalend element in het van rijkswege beschermde dorpsgezicht.

Omschrijving

Voormalige pastorie van twee bouwlagen op nagenoeg vierkante plattegrond onder een afgeknot schilddak met gesmoorde Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen.

De symmetrische voorgevel (west) telt vijf vensterassen met een gepleisterd middenrisaliet en hoekpilasters. Het pleisterwerk is uitgevoerd met schijnvoegen en rechthoekige spaarvelden. Horizontaal wordt de gevel geleed door een gepleisterde plint, cordonlijst en hoofdgestel. De geprofileerde kroonlijst is boven het middenrisaliet en de hoekpilasters gekornist, op de hoeken ondersteund door decoratieve consoles. Centrale paneeldeur met bovenlicht onder segmentboog.

Beganegronds T-vensters onder strekken met witte sierstenen, de T-vensters op de verdieping hebben een keperboogvormig bovenlicht onder gepleisterde strek met gestileerde reliëfdecoratie. De bovenhoeken van de vensterkozijnen zijn uitgevoerd met een hol en bol profiel. Boven de middenrisaliet in het dakschild een dakkapel met getoogd dubbel glasdeurtje en een geknikte geprofileerde daklijst.

De noordgevel gaat schuil achter het naastgelegen pand, de gepleisterde zuidgevel staat vrij aan een smal steegje.

Links aan de achtergevel de éénlaagse keukenaanbouw onder plat dak met twee dubbele tweeruits vensters. De negentiende-eeuwse indeling van het pand is grotendeels bewaard gebleven, met enkele oorspronkelijke interieuronderdelen zoals een in decoratief houtsnijwerk uitgevoerde tochtpui, een marmeren gangvloer, stucplafonds en marmeren schouwen op de begane grond. Oorspronkelijke paneeldeuren in geprofileerde kozijnen, trap met decoratieve balustrade. Op zolder een bijzondere kapconstructie met hangstijl en trekbalken.

Waardering

Het uit 1872 daterende woonhuis is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van voormalige pastorie bij de N.H. kerk, en de toepassing van het Eclecticisme, en de gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering, in het bijzonder van de voorgevel en enkele interieuronderdelen.

Het pand is in hoge mate van stedenbouwkundig belang vanwege de beeldbepalende situering in de oostelijke gesloten gevelwand van de Voorstraat in Noordwijk-Binnen.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Parijs, J.G. van ; Zuid-Holland