Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
511998
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
13 oktober 1999
Kadaster deel/nr: 
82961/173
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Noordwijk
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Noordwijk
X-Y coördinaat: 
90750 - 472068

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Het HERENHUIS uit omstreeks 1870 heeft een rijk gedecoreerde lijstgevel in de stijl van het Eclecticisme. Het pand vormt wat hoofdvorm, indeling, bouwstijl en detaillering van de voorgevel betreft sterke verwantschap met het pand Voorstraat 47. Mogelijkerwijs is Voorstraat 56 ontworpen door dezelfde architect, J.G. van Parijs. In 1927 is aan de achterzijde van het pand een serre aangebouwd en tegen de noordgevel een éénlaags aanbouw voor de bijkeuken. De architect Th. Overmeer maakte hiervoor het ontwerp. In de achtergevel verder vernieuwde vensters.

In het interieur zijn op de verdieping de negentiende-eeuwse indeling en enkele interieurelementen bewaard gebleven.

Het pand is onderdeel van de gesloten westwand van de Voorstraat in Noordwijk-Binnen en vormt een beeldbepalend element in het van rijkswege beschermde dorpsgezicht.

Omschrijving

Breed herenhuis van twee bouwlagen op nagenoeg vierkante plattegrond onder een afgeknot schilddak met gesmoorde en enkele rode Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen en gedeeltelijk gepleisterd. Aan de symmetrische vijf traveeën brede voorgevel (oost) een middenrisaliet onder puntgevel en gepleisterde hoekpilasters met rechthoekige spaarvelden. Horizontaal wordt de gevel geleed door een gepleisterde plint, cordonlijsten en een hoofdgestel met gelobd fries. De onderdorpels van de vensters vormen een aaneengesloten waterlijst. De geprofileerde kroonlijst volgt de puntgevel van het middenrisaliet en wordt ter hoogte van de hoekpilasters ondersteund door decoratieve consoles met bladwerk.

In de middenrisaliet de zware paneeldeur onder getoogd bovenlicht met siersmeedwerk en daarboven een houten balkon op consoles met voluten en bladwerk. Tussen de houten balusters een siersmeedijzeren hekwerk. De glasdeuren naar het balkon hebben een segmentboogvormig bovenlicht onder een gepleisterde profiellijst. Beganegronds vensters met een getoogd glas-in-lood bovenlicht, op de verdieping getoogde T-vensters. De gepleisterde cordonlijst volgt de contour van de getoogde strekken en heeft reliëfornamenten op de sluitstenen. De strekken boven de verdiepingvensters met witte gepleisterde sierstenen. In de nagenoeg blinde gepleisterde noordgevel rozetankers en gevelankers van de zolderlaag. In de oostgevel van de éénlaags plat afgedekte aanbouw een deur. De indeling van de verdieping is oorspronkelijk met onder meer enkele marmeren schouwen, stucplafonds, schuifluiken en de originele trap.

Waardering

Uit circa 1870 daterend herenhuis van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een laat negentiende-eeuwse notabelenwoning in de stijl van het Eclecticisme, en vanwege de gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering, in het bijzonder van de voorgevel en enkele interieuronderdelen.

Het pand is in hoge mate van stedenbouwkundig belang vanwege de beeldbepalende situering in de westelijke gesloten gevelwand van de Voorstraat in Noordwijk-Binnen.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaVoorstraat562201 HXNoordwijk

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
NoordwijkF1752

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismestijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Herenhuis

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18801880exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Parijs, J.G. van ; Zuid-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur
Overmeer, T.H. ; Zuid-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur