Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
511998
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82961/173
Kadastrale aanduiding
Noordwijk F 1752
Voorstraat 56, 2201 HX te Noordwijk

Omschrijving

Inleiding

Het HERENHUIS uit omstreeks 1870 heeft een rijk gedecoreerde lijstgevel in de stijl van het Eclecticisme. Het pand vormt wat hoofdvorm, indeling, bouwstijl en detaillering van de voorgevel betreft sterke verwantschap met het pand Voorstraat 47. Mogelijkerwijs is Voorstraat 56 ontworpen door dezelfde architect, J.G. van Parijs. In 1927 is aan de achterzijde van het pand een serre aangebouwd en tegen de noordgevel een éénlaags aanbouw voor de bijkeuken. De architect Th. Overmeer maakte hiervoor het ontwerp. In de achtergevel verder vernieuwde vensters.

In het interieur zijn op de verdieping de negentiende-eeuwse indeling en enkele interieurelementen bewaard gebleven.

Het pand is onderdeel van de gesloten westwand van de Voorstraat in Noordwijk-Binnen en vormt een beeldbepalend element in het van rijkswege beschermde dorpsgezicht.

Omschrijving

Breed herenhuis van twee bouwlagen op nagenoeg vierkante plattegrond onder een afgeknot schilddak met gesmoorde en enkele rode Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen en gedeeltelijk gepleisterd. Aan de symmetrische vijf traveeën brede voorgevel (oost) een middenrisaliet onder puntgevel en gepleisterde hoekpilasters met rechthoekige spaarvelden. Horizontaal wordt de gevel geleed door een gepleisterde plint, cordonlijsten en een hoofdgestel met gelobd fries. De onderdorpels van de vensters vormen een aaneengesloten waterlijst. De geprofileerde kroonlijst volgt de puntgevel van het middenrisaliet en wordt ter hoogte van de hoekpilasters ondersteund door decoratieve consoles met bladwerk.

In de middenrisaliet de zware paneeldeur onder getoogd bovenlicht met siersmeedwerk en daarboven een houten balkon op consoles met voluten en bladwerk. Tussen de houten balusters een siersmeedijzeren hekwerk. De glasdeuren naar het balkon hebben een segmentboogvormig bovenlicht onder een gepleisterde profiellijst. Beganegronds vensters met een getoogd glas-in-lood bovenlicht, op de verdieping getoogde T-vensters. De gepleisterde cordonlijst volgt de contour van de getoogde strekken en heeft reliëfornamenten op de sluitstenen. De strekken boven de verdiepingvensters met witte gepleisterde sierstenen. In de nagenoeg blinde gepleisterde noordgevel rozetankers en gevelankers van de zolderlaag. In de oostgevel van de éénlaags plat afgedekte aanbouw een deur. De indeling van de verdieping is oorspronkelijk met onder meer enkele marmeren schouwen, stucplafonds, schuifluiken en de originele trap.

Waardering

Uit circa 1870 daterend herenhuis van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een laat negentiende-eeuwse notabelenwoning in de stijl van het Eclecticisme, en vanwege de gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering, in het bijzonder van de voorgevel en enkele interieuronderdelen.

Het pand is in hoge mate van stedenbouwkundig belang vanwege de beeldbepalende situering in de westelijke gesloten gevelwand van de Voorstraat in Noordwijk-Binnen.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1880
1880
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Parijs, J.G. van ; Zuid-Holland
architect / bouwkundige / constructeur
Overmeer, T.H. ; Zuid-Holland
architect / bouwkundige / constructeur