Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
512003
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
15 december 1999
Kadaster deel/nr: 
82913/55
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Waddinxveen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Waddinxveen
X-Y coördinaat: 
105089 - 450869

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Geklonken stalen HEFBRUG met bijbehorend brugwachtershuisje uit 1935-1936 over de Gouwe, gebouwd door de N.V. De Vries Robbé & Co. uit Gorinchem ten behoeve van de verbreding en kanalisering van de Gouwe in het kader van de verbetering van de waterweg van Amsterdam naar Rotterdam. Identieke bruggen bevinden zich in Boskoop en, met verschillen van een grotere brugbreedte en doorvaarthoogte, over de Gouwsluis te Alphen aan den Rijn.

Omschrijving

De hefbrug is opgebouwd uit twee konisch toelopende heftorens, bestaande uit open geklonken vakwerkconstructies, waartussen het val wordt geleid tijdens het openen en sluiten van de brug. Het val bestaat uit een rijvloerconstructie en twee geklonken vakwerkhoofdliggers met daartussen een bovenwindverband. Het val wordt uitgebalanceerd door betonnen ballastblokken in de heftorens; het val is daartoe door middel van staalkabels via kabelwielen bovenin de heftorens verbonden met de ballastblokken. De doorvaartwijdte bedraagt 25 meter, de breedte tussen de leuningen 9 meter. De doorvaarthoogte in gesloten toestand is 2,5 meter en in geopende toestand 35 meter. De betonnen landhoofden zijn bekleed met gele baksteen, voorzien van betonnen dekplaten en hoekstenen. Betonnen veelhoekig brugwachtershuisje onder met koper bekleed dak aan de zuidzijde, waarvan de kozijnen van de vensters en deur zijn gemoderniseerd. Aan de Waddinxveense zijde een viaduct met betonnen kolommen en plafond voor 2 rijbanen en een voetpad tussen in lichtblauwe geglazuurde baksteen gemetselde wanden. Aan weerszijden van de langgerekte aanbrug aan de westzijde gemetselde muurtjes met stalen leuningregel. Van de oorspronkelijke straatlantaarns is er één bewaard gebleven. Aan de noordzijde een betonnen trap naar de brug.

Waardering

De hefbrug is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als expressie van de infrastructurele ontwikkeling rond de verbreding en kanalisering van de Gouwe. De hefbrug is tevens van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een stalen hefbrug uit het midden van de jaren dertig. De hefbrug is in hoge mate gaaf. In stedenbouwkundig opzicht is de hefbrug van belang vanwege de unieke samenhang met de bruggen in Alphen aan den Rijn en Boskoop, de beeldbepalende situering en de indrukwekkende silhouetwerking in het landschap. De hefbrug heeft inmiddels een hoge zeldzaamsheidswaarde, als één van de weinig gaaf bewaard gebleven hefbruggen en in samenhang met de identieke hefbruggen in Alphen aan den Rijn en Boskoop.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
Waddinxveenover de Gouwe

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWeg- en waterbouwkundige werkenBrug(C)Verkeersbrug
Neeoorspronkelijke functieWeg- en waterbouwkundige werkenBrug(C)Brugwachterswoning (C)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
WaddinxveenD1864

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Weg- en waterbouwkundige werkenBrug(C)Hefbrug

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19351936globaalvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
NV De Vries Robbe & Co ; Zuid-Hollandaannemer / uitvoerder