Waddinxveen D 2875
Zuidkade 8, 2741 JA te Waddinxveen

Inleiding

Voormalig woonhuis van de heer K. van der Torren, wethouder en raadslid van Waddinxveen, in 1910 door de lokale aannemer G. den Hoed verbouwd tot GEMEENTEHUIS van Waddinxveen. De wapenschilden aan de gevels en in het glas-in-lood raam van het traplicht herinneren aan deze functie. In de Overgangsarchitectuur van het exterieur is invloed van de Neo-Renaissance en Berlage herkenbaar. In het glas-in-lood en in het interieur is de vormgeving van de Art Nouveau toegepast.

Omschrijving

Pand van twee bouwlagen op een rechthoekige plattegrond onder een flauw hellend geknikt schilddak met gesmoorde tuile du Nordpannen en zinken pironnen. De vierkante hoektoren telt vier geledingen onder een plat dak. Rondom een ver overstekende houten gootlijst op in de vorm van vissen gedecoreerde klampen. De noord- en oostgevel zijn opgetrokken in rode baksteen en voorzien van een hoge gepleisterde rustica plint die wordt afgesloten door een geprofileerde cordonlijst. De zuid- en westgevel zijn gepleisterd. Vensters met meerruits bovenlichten, gedeeltelijke in samengestelde kozijnen, met decoratief bewerkte houten stijlen. Boven de vensters betonnen lateien met profilering in de vorm van een keperboog. Betonnen waterdorpels met afzaat. Boven de centrale entree in de voorgevel (noord) een grote erkerpartij met afgesnoten hoeken op natuurstenen consoles. De erker wordt voortgezet in een grote gemetselde dakkapel onder een steekkap. In het bovenlicht van de dubbele deur glas-in-lood en een lantaarn. Aan weerszijden van de deur zijlichten met glas-in-loodramen. In de topgevel van de dakkapel een uitgemetseld keperboogfries van lichtrode baksteen onder natuurstenen dekplaten en een toppilaster met natuurstenen ornament. Links de vierkante hoektoren met bovenin aan vier zijden spaarvelden onder rondbogen die zijn ingevuld met zwart-wit geblokte tegels. In rode verblendsteen gemetselde hoekpilasters die boven het platte dak worden bekroond door decoratieve betonnen stenen. Op de verdieping in de zijgevel een dubbele glasdeur met Frans balkon waaraan de vlaggenstokhouder is bevestigd. In het dakschild een kleine dakkapel met getoogd venstertje onder geknikt zadeldakje. Interieur Van het oorspronkelijke interieur zijn onder meer de hal en het trappenhuis in de vormgeving van de Art Nouveau bewaard gebleven. Het tochtportaal wordt afgesloten door een grote glazen pui met dubbele glasdeur en een decoratieve roedenverdeling met doorlopende gebogen lijnen en ruitjes van groen glas. Recht tegenover de entree een keizerstrap in donker eiken met houten hekwerk als balustrade. Ter hoogte van het bordes in de achtergevel een glas-in-loodraam met het wapen van Waddinxveen. Op begane grond en verdieping in de haloorspronkelijke (deels dubbele) paneeldeuren in donker eiken met in roeden verdeelde vensters. Rond vensters en deuren zware houten lijsten. Glas-in-loodramen in de vormgeving van de Art Nouveau met zachte pastelkleuren en decoratieve lijnen.

Waardering

Het gemeentehuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de bestuurlijke ontwikkeling in de gemeente. Het gemeentehuis is tevens van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens de kenmerkende Overgangsarchitectuur en de bijzondere herkenbare typologie met de hoektoren. In het interieur is de Art Nouveau toegepast, een redelijke zeldzaamheid in het landelijke gebied van de provincie Zuid Holland. Het pand is in hoge mate gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering, zowel uit- als inwendig. Het pand is verder in stedenbouwkundig opzicht van belang vanwege de beeldbepalende situering aan de Gouwe in de dorpskern van Waddinxveen.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Bestuursgebouw en onderdl Gemeentehuis

Rationalisme