Putten I 252
Bij Oldenallerallee 3, 3882 RW te Putten

Onderdeel 3

Omschrijving

BOUWHUIS/ORANJERIE (LINKS). In baksteen opgetrokken rechthoekig gebouw uit het midden van de 17de eeuw van één bouwlaag onder met pannen gedekt schilddak. Op de nok van het dak een luidklok (oorspronkelijk afkomstig van het hoofdgebouw). De langsgevel is gericht op het voorterrein van het huis. Deze gevel is symmetrisch ontworpen met centraal in een risalerend deel de entree, bestaande uit een deur met bovenlicht onder een rondboog, daarboven een in baksteen uitgevoerde dakkapel. Links en rechts bevinden zich een raam en een deur eveneens met bovenlicht onder een rondboog. Het zuidelijke dakvlak is gebogen uitgevoerd met in de ontstane boog een ruit met gebogen traceringen. Daarnaast een serre-achtige uitbouw. Achtergevel met enkele gelijke vensteropeningen. De oranjerie is verbouwd tot woning; in het interieur onder meer nog een pomp, een koperen ingebouwde bak en oventje, een broodoven met 12 deuren en een kaaskelder.

Het BOUWHUIS/ORANJERIE (links) is van algemeen belang:

- vanwege de architectuurhistorische waarden (goed en gaaf bewaard voorbeeld van een 17de eeuws bouwhuis, zelfde bouwstijl als hoofdhuis, bijzonder detail in zuidelijke dakvlak);

- vanwege de situeringswaarde als flankerend bouwdeel langs het voorplein.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bouwhuis