Doornspijk D 2691
Zuiderzeestraatweg West 67, 8085 AB te Doornspijk

Omschrijving onderdeel 1

HOOFDGEBOUW Huis Klarenbeek met bordes en vier siervazen. Het centrale deel van het huis is gebouwd in 1842. Het is een rechthoekig gepleisterd huis met verdieping en omlopend schilddak en smeedijzeren klokkenstoeltje. De hoekschoorstenen zijn bij de verbouwing van 1919 vernieuwd. In 1919 is links en rechts een vleugel aangebouwd naar een ontwerp van architect A.H. Wegerif. Deze vleugels met verdieping zijn gepleisterd onder een met verbeterde Hollandse pannen en links met oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak. Verder is in 1919 de entree verplaatst van de noord- naar de zuidzijde van het centrale huis. A.H. Wegerif was ook verantwoordelijk voor het interieur. Belangrijk zijn de verschillende kamers op de begane grond met zandstenen elementen, houten lambriseringen, houtsnijwerk met historische figuren en motieven en bijzondere plafonds. Op de verdieping enkele stijlkamers en stucplafonds met vroeg 20ste eeuwse motieven. Op verschillende plaatsen glas-in-loodramen uit 1919 van atelier Meischke. Aan de zuidzijde werd eveneens in 1919 een bordes gebouwd, bestaande uit een polygonale, lage baksteen muur afgedekt met natuurstenen platen. Op de muur staan vier natuurstenen siervazen (ontwerp D.F. Tersteeg).

WAARDERING Het huis Klarenbeek is onderdeel van de historische buitenplaats Klarenbeek en is vanwege de betekenis voor de architectuurgeschiedenis (voorbeeld architectuur uit 1842 maar vooral vanwege de bijzondere interieurarchitectuur uit 1919), en als hoofdelement in de buitenplaats beschermenswaardig.

Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats