Doornspijk D 2691
Bij Zuiderzeestraatweg West 67, 8085 AB te Doornspijk

Omschrijving onderdeel 3

VOORMALIG KOETSHUIS Het voormalige koetshuis van het landgoed Klarenbeek werd gebouwd in 1841. Het is tegenwoordig gesplitst in eigendom en gebruik en deels voor bewoning geschikt gemaakt. Het gebouw ligt gedraaid ten opzichte van de Zuiderzeestraatweg, rechts van het hoofdgebouw. Met name de kopgevel gericht naar het hoofdgebouw vervult een ornamentele rol in de aanleg. Het pand bestaat uit een rechthoekige bouwmassa van één laag onder een zadeldak, gedekt met blauwe oud-Hollandse pannen en voorzien van geprofileerde windveren. De gevels zijn wit gepleisterd en voorzien van een grijze plint. De kopgevel aan de zijde van het hoofdgebouw is voorzien van verspringende blokken op de hoeken, een lijst ter hoogte van de vloer van de kapverdieping en diverse rondboogvensters van verschillend formaat. De andere kopgevel heeft een met hout beklede top, waarin twee rondboogvensters. In één van de zijgevels zijn de grote inrijdeuren nog aanwezig, verder verschillende deuren en schuifvensters met roedenverdeling.

WAARDERING Het pand is vanwege de ensemblewaarde, de ornamentele waarde en de ouderdom beschermenswaardig.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)