Doornspijk D 4345
Doornspijk D 3493
Zuiderzeestraatweg West 65, 8085 AB te Doornspijk

Omschrijving onderdeel 4

TWEE DIENSTWONINGEN In 1919 heeft A.H. Wegerif aan de Zuiderzeestraatweg twee dienstwoningen ontworpen. Deze hebben nu de nrs 65 en 71 en zijn in oorsprong gelijk, maar in de loop der tijd enigszins verschillend verbouwd. Het zijn wit gepleisterde panden op een plint van gele baksteen, van één bouwlaag onder een met riet gedekt schilddak met ruime overstek. Centraal in de gevel bevindt zich de entree, bestaande uit een getoogde deur met links en rechts gesloten panelen onder een bovenlicht. Boven deze entree een hoger opgetrokken middendeel onder een schilddak. Onder het venster van de verdieping bevindt zich een gemetselde bloembak op vier geprofileerde consoles. In de gevels vensters met roedenverdeling, deels nog voorzien van luiken.

WAARDERING De panden zijn van algemeen belang vanwege hun architectonische waarde (ontwerp A.H. Wegerif) en hun betekenis voor de ontwikkeling van de historische buitenplaats Klarenbeek.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)