Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512028
Complexnummer
512027 - Old Putten
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82927/36
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Doornspijk C 4255
Zuiderzeestraatweg Oost 63, 8081 LB te Elburg
Zuiderzeestraatweg Oost 65, 8081 LB te Elburg

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 1: Hoofdgebouw.

Het hoofdgebouw van Old Putten is een rechthoekig gebouw met aan de achterzijde een vroeg 20ste eeuwse uitbreiding van lage architectonische waarde, maar voorzien van een bijzonder interieur. Sobere, symmetrische, gepleisterde gevels van twee verdiepingen onder een met pannen gedekt schilddak met centraal een dakkapel met wangen en links en rechts een kleinere, soberder dakkapel. In de middelste van de 7 traveeën van de voorgevel is de entree geplaatst. Deze wordt geaccentueerd door een balkon op vier slanke, twee aan twee gekoppelde zuilen op een hoog, rechthoekig basement. De entree bestaat uit een dubbele deur onder een groot bovenlicht met getoogde raamprofilering. Eenvoudige kroonlijst. Onder het pand ligt een middeleeuwse kelder. Het interieur is een mengeling van neoclassicistische decoraties en diverse neostijlen. De kamer links van de gang is nog in originele vorm en kleurstelling uit circa 1860 bewaard gebleven. Gang en andere ruimten zijn vooral in neo-Lodewijk-XIV stijl afgewerkt. Aan de rechterzijde van het hoofdgebouw is een voormalig koetshuis aangebouwd, dat als woonhuis in gebruik is genomen. De beide gebouwen zijn alleen via de achtergevel verbonden. Het koetshuis telt twee verdiepingen onder een met pannen gedekt zadeldak, de begane grond is gepleisterd, de verdieping is uitgevoerd in schoon metselwerk met enkele architectonische details waarvan sommige secundair gebruikt. De voorgevel heeft een in- en uitgezwenkte top. Hoewel in de kern ouder, heeft het gebouw zijn huidige vorm gekregen omstreeks 1910. Achter het koetshuis is een kleine, rechthoekige duivenslag aangebouwd. Deze is in baksteen opgetrokken en bestaat uit één bouwlaag onder een met pannen gedekt zadeldak. Aan de achterzijde bevinden zich een groot aantal uitsparingen voor de duiven. In de zijgevels kleine vensters.

Waardering

Het hoofdgebouw met aangebouwd koetshuis is van algemeen belang vanwege de architectonische waarde (voorbeeld van stijl, gaafheid, interieur in verschillende stijlen) en de cultuurhistorische waarde. Ondanks een enkele wijziging is het voormalig koetshuis van algemeen belang vanwege zijn architectonische, historische en cultuurhistorische betekenis voor de historische buitenplaats Old Putten.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 512027. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Kasteel

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
stijlzuiver