Oldenzaal G 1046
Haerstraat 125, 7573 PA te Oldenzaal

Inleiding

LANDHUIS "De Haer" is in 1881 gebouwd in opdracht van de textielfabrikant Gelderman. Het pand in sobere eclectische bouwstijl is in 1927 verbouwd, waarschijnlijk naar ontwerp van architect A. de Maaker, waarbij o.a. aan de achterzijde een deel is aangebouwd. In de zijgevel een monumentale natuurstenen entreepartij in Um 1800-stijl. Aan de voorgevel bevond zich oorspronkelijk een grote veranda met balkon.

Het huis staat in een parkachtige tuin met hoge bomen en een vijver die in 1920-1921 is aangelegd naar ontwerp van de landschapsarchitect P.H. Wattez. De tuinaanleg zelf is voor bescherming van rijkswege van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Groot onderkelderd pand op nagenoeg rechthoekige plattegrond over twee bouwlagen opgetrokken in bruine baksteen. Het afgeknotte schilddak is gedekt met leien in Maasdekking.

De voorgevel wordt gedomineerd door een driezijdig middenrisaliet met drie vensterassen die bekroond wordt door een meerzijdig afgeknot schilddak. Op de begane grond dubbele glasdeuren en op de verdieping openslaande vensters onder gedeelde bovenlichten. Boven de vensters gepleisterde zware rechtgesloten lijsten. In het dakschild boven de middelste venster-as een dakkapel met vleugelstukken.

Voor de voorgevel een iets verhoogd terras met siervazen. In de vijf venster-assen tellende rechter zijgevel een zeer monumentale entreepartij (1927) met natuurstenen pilasters en balkon met balustrade op bewerkte zware consoles. Het bovenlicht van de getoogde dubbele glasdeur met kleine ruitjes is voorzien van radiale roedenverdeling. In de rechter vensteras een garagedeur. De T-vensters in de gevels zijn eveneens voorzien van een gepleisterde lijst als in de voorgevel.

De oorspronkelijke indeling en detaillering van het interieur (1881 en 1927) is grotendeels nog intact: een lange centrale hal waaraan ter weerszijden de vertrekken liggen; een kinder- en terraskamer, de salon aan het einde van de hal, de keuken en provisiekast en een ontvangstkamertje. De salon en terraskamer met rijke betimmering, eenvoudige stucplafonds en oorspronkelijke deuren, de salon bovendien met schouw (1929); de hal met tochtportaal, tochtdeur onder halfrond bovenlicht met radiale roedenverdeling, stucplafonds en het oorspronkelijk trappenhuis.

Landhuis uit 1881/1927 van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege:

- de gaafheid en de detaillering van het exterieur