Oldenzaal E 564
Oldenzaal, Hengelosestraat

Inleiding

POORTGEBOUW van de oorspronkelijk hervormde en nu algemene begraafplaats, ontworpen door architect Karel Muller.

Omschrijving

Het poortgebouw is opgetrokken in gele baksteen boven een uitgemetselde plint. Aan de voorzijde is de poort symmetrisch. De onderdoorgang bevindt zich in het midden in een risaliet, dat zich verjongt en boven de zijvleugels uitsteekt onder een schilddak met antracietgrijze tuile-du-Nord pannen. Boven de onderdoorgang is een zandstenen plaquette geplaatst met de inscriptie: "Gedenk de Dooden". Ongeveer een meter onder de dakrand een overstekende geprofileerde lijst. Aan weerszijden van het risaliet zijn in de rechtgesloten gevels twee grote rondboog spaarvelden gemetseld, met daarboven een geprofileerde lijst, die aan de linkerkant rondloopt. In de linker vleugel is een rechthoekige ruimte ondergebracht onder een plat dak met in de zij- en achtergevel twee twintigruits vensters. De rechtervleugel bestaat uit een blinde muur. In het portaal biedt een dubbele houten deur toegang tot de ruimte in de linker vleugel. Ook is er een gedenksteen aangebracht "ter nagedachtenis aan mevr. A.W.C. Gelderman geb. Ort overleden 26 januari 1922".

Het poortgebouw is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- als fraai voorbeeld van een poortgebouw bij een begraafplaats

- vanwege de met eenvoudige middelen bereikte monumentaliteit

- vanwege de plaats die het ontwerp als poortgebouw inneemt in het oeuvre van architect Karel Muller

- vanwege de beeldbepalende ligging aan de Hengelosestraat.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaats Katholieke begraafplaats

Muller, K. ; Overijssel