Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512035
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
10767/26
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
IJsselstein H 283
IJsselstein, T-splitsing Lage Dijk-Zuid en Lekdijk ongenummerd, dijkmagazijn.

Omschrijving

Inleiding

Het dijkMAGAZIJN aan de Lekdijk te IJsselstein is vermoedelijk rond 1860 gebouwd in opdracht van het Hoogheemraadschap Lekdijk Benedendams en IJsseldam. Het magazijn bevindt aan het begin van de IJsseldam en diende voor de opslag van zandzakken, kruiwagens en schoppen die in geval van een dijkdoorbraak gebruikt werden. Een soortgelijk magazijn bevindt zich in de gemeente Lopik, eveneens aan de Lekdijk.

Omschrijving

Vrijstaand dijkmagazijn bestaat uit één bouwlaag op rechthoekige plattegrond onder een met Tuile du Nord-pannen gedekt zadeldak. De gevels zijn in grauwe baksteen opgetrokken en voorzien van staafankers. In de voorgevel (zuidoost) bevindt zich in de middenas een dubbele deur onder een gedrukte korfboogvormige ontlastingsboog. In de korte zijgevel is een rooster gezet met horizontale tochtlatten onder een strek. De achtergevel is blind.

Waardering

Het pand is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als vrij zeldzaam voorbeeld van een dijkmagazijn uit omstreeks 1860, dat tevens waterstaatkundig van belang is als onderdeel uit de geschiedenis van de waterbeheersing. Ook heeft het ensemblewaarde vanwege de vrije en beeldbepalende ligging aan de Lekdijk.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Magazijn dijkmagazijn

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1875
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing