512042 - Stadsgehoorzaal
Nieuwe Markt 7, 8261 BR te Kampen

Omschrijving

Voormalige school, opgetrokken over twee bouwlagen vanaf een natuurstenen plint in rode baksteen, onder een afgeknot, met leien gedekt schilddak. De gevel wordt gesierd door een natuurstenen cordonlijst, natuurstenen banden tussen de wisseldorpels en muurankers. Onder de uitkragende gootlijst een natuurstenen band en een fries van siermetselwerk. De zesruits vensters zijn op de begane grond onder een korfboog geplaatst met natuurstenen aanzet- en sluitstenen en een versierde boogtrommel. Op de verdieping zijn de vensters voorzien van met natuurstenen blokken versierde segmentbogen.

De langgerekte gevel bevat twee hoekrisalieten met daartussen, in het terugliggende deel, het ingangsrisaliet. De beide hoekrisalieten hebben op de begane grond en de verdieping drie vensters, en in het dakschild een dakkapel. De entree is geplaatst binnen een lijst met een hoofdgestel onder een rondboog met schelpmotief. Daarboven een venster. Aan weerszijden van de ingang op de begane grond en de verdieping twee dubbele vensters.

Voormalige school van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- als onderdeel van de stadsgehoorzaal