Boven Nieuwstraat 115, 8261 HC te Kampen

Inleiding

BIOSCOOP City, in opdracht van de heer Uitenbroek in 1940 gebouwd. Door de Zakelijk Expressionistische bouwstijl vormt het pand een opvallende verschijning in de gevelwand. Het interieur is geheel in de oorspronkelijke staat bewaard

Omschrijving

Rechthoekig pand onder plat dak, opgetrokken in rode machinale baksteen. De symmetrische voorgevel heeft links en rechts zeer ondiepe risalieten. Centraal geplaatste terugliggende entree onder een luifel. Boven de entree groot, licht hellend aankondigingsbord met daarboven drie smalle vensters met twee natuurstenen blokken, daarboven tegen de gevel de naam "City". Het middelste geveldeel is hoger en bevat in de daklijst vier natuurstenen blokken. Aan weerszijden van de entree horizontale drieruits vitrines. Daarboven aan iedere zijde drie kleine vierkante vensters tussen lisenen op hardstenen klossen. De lisenenlopen door boven de vensters en eindigen in hardstenen blokken met daartussen drie keperboogvormige vensters. In de bovenste gevelvlakken een vlaggenstok en een klein venster.

Bijzonder gaaf ongewijzigd, interieur met onder andere een hangend betonnen balkon, houten lambrizeringen, beschilderde wanden en plafond en de oorspronkelijke stoelen.

Bioscoop van algemeen cultuur en architectuurhistorisch belang:

- als voorbeeld van een vooroorlogse bioscoop.