Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512049
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82844/158
Kadastrale aanduiding
Kampen F 14517
Vloeddijk 70, 8261 GE te Kampen

Omschrijving

Inleiding

WOONHUIS uit circa 1890 in Eclectische stijl gebouwd. Het huis staat aan de vroegere stadsgracht net buiten de oude binnenstad.

Omschrijving

Woonhuis vanaf een natuurstenen plint in twee bouwlagen opgetrokken in rode machinale baksteen onder een afgeknot schilddak met bouletpannen. Centrale dakkapel onder afgeknot schilddak met zinken singels en gootlijst; aan weerszijden gesneden vleugelstukken; boven het omlijste venster met rondboogvormig bovenlicht een fronton met windwijzer. Op de nok een smeedijzeren vorstkam. De voorgevel wordt afgesloten door een attiek met liggende mezzaninovensters en geprofileerde gootlijst op consoles.

De muuropeningen zijn gedecoreerd met gepleisterde sierstenen en hardstenen sluitstenen. De gevel is horizontaal geleed door gepleisterde sierbanden en heeft hoeklisenen met tussen de beide bouwlagen een gepleisterd deel dat steunt op een console.

Ondiep middenrisaliet met entree in een portiek en een venster onder een segmentboog. Daarboven een balkon op stenen consoles en met een smeedijzeren balustrade; twee balkondeuren met rondboogvormig bovenlicht. Het risaliet wordt onder de daklijst afgesloten door een tegeldecoratie. Aan weerszijden van het risaliet op de begane grond een rechtgesloten venster onder een met reliëfdecoraties versierde boogtrommel. Op de verdieping vensters onder segmentbogen.

Waardering

Woonhuis van algemeen architectuurhistorisch belang:

- vanwege de hoge kwaliteit van het architectonisch ontwerp

- vanwege de zeer gave en uitgewogen geveldetaillering in Eclectische stijl

- als beeldbepalend onderdeel van een gesloten gevelwand

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1890
1890
globaal
circa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden