Engelenbergplantsoen 5, 8266 AB te Kampen

Inleiding

Schoolgebouw, in 1882 als HBS en Gymnasium gebouwd. De school, met aan de Neo-Renaissance ontleende elementen, staat geheel vrij, aan het Engelenbergplantsoen, tegenover het voormalige stadsziekenhuis de Engelenbergstichting. De hoofdingang is vernieuwd. Een aanbouw onder lessenaarsdak aan de achterzijde valt wegens te geringe ouderdom en gebrek aan monumentale waarden buiten de bescherming. In het interieur is de oorspronkelijke centrale bordestrap in ongeveer 1960 vervangen door een trap in moderne vormgeving, die de hoofdstructuur van het gebouw niet aantast.

Omschrijving

Schoolgebouw op U-vormig plattegrond in drie bouwlagen,onder met Hollandse pannen belegde schilddaken, waarin enkele dakkapellen met vleugelstukken onder fronton.De in bruine baksteen gemetselde gevels rusten op een hardstenen plint en worden afgesloten door een gepleisterde daklijst; cordonlijsten markeren de verdiepingen. De gevels worden regelmatig geleed door lisenen met zandstenen basement en kapitelen, waartussen verticale vensters met roedenverdeling; op de parterre vensters met een halfrond bovenlicht onder zandstenen rondboog, op de verdiepingen rechtgesloten vensters. De tweede verdieping wordt afgesloten door een rondboogfries met mythologische figuren in de boogtrommels. In de oostgevel met hoekrisalieten bevindt zich de entreepartij in de centrale travee. De ingang ligt in een brede portiek met drie rondbogen op bakstenen pijlers met hardstenen basement. De bogen hebben eenzelfde zandstenen omlijsting als de eerder genoemde vensters.

De achtergevel heeft een soberder detaillering; cordonlijsten op consoles scheiden de verdiepingen; de vensters zijn als in de overige gevels. Een hoog opgemetselde middenpartij ritmeert de gevel en bevat op de begane grond een tweede ingang, die toegang geeft tot het trappenhuis. De eindgevels van de noord- en zuidgevel hebben blinde vensters.

Het schoolgebouw is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- vanwege de hoge kwaliteit van het architectonisch ontwerp