Kampen U 213
Bij Mandjeswaardweg 22, 8267 AW te Kampen

Inleiding

Op het Kampereiland, een oud poldergebied, ligt langs een voormalige kleine dijk een BRUG EN UITWATERINGSSLUIS uit 1880. De brug maakt deel uit van een sequentie van werken op het Kampereiland die de ontwatering van de polders regelden en het eiland ontsloten. De sluisdeuren dateren van 1924.

Beschrijving

Bakstenen brug annex sluis met houten sluisdeuren. Aan de zuidkant bestaat de brug uit een dubbele rondboog, met daarop aansluitende aflopende vleugelmuren. Aan de andere zijde bevinden zich sluisdeuren onder een houten latei en een gevelsteen met het bouwjaar 1880. In de aangrenzende vleugelmuren zijn voor de sluisdeuren schutbalksponningen aangebracht.

Waardering

Brug annex uitwateringssluis van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- als onderdeel van een historisch landaanwinnings- en ontwateringssysteem

- als typologisch voorbeeld van de gecombineerde sluisbrug of brugsluis