Kampen T 230
Bij Brinkweg 6, 8267 AV te Kampen

Inleiding

Op het Kampereiland, een oud poldergebied, ligt langs een voormalige kleine dijk een UITWATERINGSSLUIS uit de negentiende eeuw. De brug maakt deel uit van een sequentie van werken op het Kampereiland die de ontwatering van de polders regelden.

Omschrijving

Bakstenen sluisje met smeedijzeren sluisdeuren. De sluis bestaat uit een rechtopgaande keermuur, met aflopende vleugelmuren. De smeedijzeren sluisdeuren worden bediend via een heugelstang aan een tandwielkast, die op een ijzeren H-balk boven de keermuur is bevestigd.

Afwateringssluis van algemeen cultuurhistorisch en landschappelijk belang:

- vanwege de functionele en ruimtelijke verbondenheid met het ontwateringssysteem van het Kampereiland

- vanwege de hoge mate van gaafheid

- vanwege de visuele eenheid met het landschap