Kampen
Kampen

Inleiding

GEDENKNAALD, op een kleine terp (de Heuvel), aan de oever van De Goot, een afsplitsing van het Ganzendiep, die vroeger uitmondde op de Zuiderzee. Het monument is in 1881 vervaardigd en geplaatst in opdracht van de Maatschappij tot Verbetering van het Zwolsche Diep, die in dit buitendijkse gebied stukken land won en de biezencultuur opzette. De naald is opgedragen aan de baron Van Haersolte, volgens de inscriptie op het monument.

Omschrijving

Natuurstenen obeliskvormig monument, midden op een kleine met gras begroeide terp. Een inscriptie is ingebeiteld, waarbij de tekst in halve cirkels rondom de datum 1881 staat: "Aan J.C. baron van Haersolte" en "Ter dankbare herinnering van de aandeelhouders".

Gedenknaald van algemeen cultuurhistorisch en landschappelijk belang:

- als herinnering aan de landaanwinning, de biezencultuur en de rol van de Maatschappij tot Verbetering van het Zwolsche Diep en de baron van Haersolte daarbinnen

- vanwege de ligging op een terp en nabij de uitmonding van de vroegere Zuiderzee

KampenMandjeswaardweg, ongenummerd