512065 - Schouwenburg
Doornspijk C 4162
Doornspijk C 4161
Doornspijk E 3295
Bij Schouwenburg 2, 8084 PE te 't Harde

onderdeel 2. Historische tuin- en landschapsaanleg

Er is een sterke relatie tussen huis Schouwenburg en de landschappelijke aanleg, die is geïnspireerd door de Engelse landschapsstijl en omstreeks 1850 tot stand moet zijn gekomen. Aan de zuid- en noordzijde zijn lange zichtlijnen gecreëerd op het huis. Aan de zuidzijde is een open weide omzoomd door bomen. Doordat aan beide zijden van het huis boomgroepen zijn geplaatst, vindt een vernauwing van de open ruimte naar het huis toe plaats. Hetzelfde effect ontstaat aan de noordzijde waar de toegangweg (geplaveid met klinkers in waaierverband) via een ruime bocht het huis vanaf de zijkant nadert. Deze open ruimte contrasteert met het gesloten bos links voor het huis. In dat bos bevinden zich enkele slingerpaden. Links van het huis ligt een tuin met kenmerken uit de Engelse landschapsstijl; slingerpaden en een kunstmatige glooiing met een beplanting van enkele bomen en rododendrons. Rechts van het huis ligt een moes-, kruiden- en groentetuin. De opzet hiervan is doelmatig. Huis, landschappelijke tuin en groentetuin liggen binnen een rechthoekige waterpartij, een soort gracht uit een vermoedelijk oudere situatie, die voor en achter het huis is verbreed tot een vijver. De gracht wordt gevoed vanuit een noordelijk gelegen aanvoersloot. Op een as, recht voor het huis langs, wordt het zicht beëindigd door een groep van vier bomen. Op eenvoudige wijze bestaat de aanleg uit zichtlijnen en elementen die de ruimten begrenzen. De historische tuin- en landschapsaanleg is van algemeen belang vanwege het ontwerp, met karakteristieken uit de Engelse landschapsstijl, waarin de bomen, boomrijen en water openheid en beslotenheid creëeren in een systeem waarin het huis het centrale punt is.

Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Landschapspark