Doornspijk C 3971
Doornspijk C 4255
Elburg E 287
Doornspijk C 4253
BY Zuiderzeestraatweg Oost 65, Elburg

Omschrijving onderdeel 2: Parkaanleg.

Midden 19de eeuw is een eenvoudig park in landschapsstijl aangelegd, waarbij is uitgegaan van de aanwezige gracht van het voormalige kasteel. De verhoging ter plaatse van het voormalige kasteel en de aanwezigheid van puin in de bodem, betekenen dat zich mogelijk ondergronds restanten van de oudere bebouwing bevinden. Binnen de omgrachting is een vijver met eiland aangelegd. De beide oevers van de beek aan de zuidzijde van het terrein vormen een belangrijk element in de parkaanleg. Het park is van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische waarde (voorbeeld Engelse landschapsstijl, integratie van de middeleeuwse gracht in de parkaanleg, betekenis in samenhang met het hoofdgebouw). Aan de voorzijde van het huis bevindt zich een door een houtwal omgeven agrarisch perceel dat gezien de coulisseachtige aanplant van bomen bij het huis als blikveld een belangrijke rol in de ruimtelijke opbouw van de aanleg speelt. Aan de oostzijde van het terrein bevindt zich een oprijlaan over een lengte van circa 1000 m. Deze laan wordt begeleid door bomenrijen die binnen de gracht uiteenwijken. De laan is oorspronkelijk de oprijlaan geweest van het kasteel, dat met één van de hoeken in het verlengde van de laan lag. Daardoor is er weinig relatie tussen de laan en het tegenwoordige hoofdgebouw. De laan is van algemeen belang vanwege zijn betekenis voor de cultuurhistorie van het gebied en de geschiedenis van de historische buitenplaats. Uit de tijd dat Old Putten een landgoed met omliggende landerijen was, zijn nog enkele belangrijke kenmerken overgebleven. Ten eerste een lange zichtlijn naar het landgoed Schouwenburg, ten zuidoosten van het hoofdgebouw. Ten tweede bevindt zich ten westen van het park een vroegere boomgaard die in zijn omgrenzing in het veld nog te herkennen is maar waarvan de aanleg is vervangen door kampeerplaatsen. Slechts fragmenten van de bestaande groensingels op de kampeerplaats, waaronder een van oorsprong dubbele beukenhaag (thans uitgegroeid tot berceau) herinneren nog aan hun functie als windsingels van de boomgaard en passen in de padenstructuur van de buitenplaats.

Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Landschapspark

Landschapsstijl