Doornspijk C 3971
Zuiderzeestraatweg Oost 61, 8081 LB te Elburg

Omschrijving onderdeel 5: Poorthuis met wachtportaal.

Het gebouw staat als poortgebouw bekend, maar heeft die functie nooit gehad. Het is gebouwd als bedrijfsruimte, appelbewaarplaats, etcetera, in het kader van de aanplant van boomgaarden. Tegen de voorgevel is een klein wachtportaal uitgebouwd, dat diende om de bewoners van het huis, die wachtten op de tram die over de Zuiderzeestraatweg reed, te beschutten. Het gebouw stamt uit circa 1910 en is opgetrokken in baksteen, het telt twee bouwlagen onder een met pannen gedekt zadeldak en is voorzien van een trapgevel.

Waardering

Het poorthuis met wachtportaal is van algemeen belang vanwege de functie op de buitenplaats Old Putten sinds de vroeg 20ste eeuwse renovatie.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw Poortgebouw met wachthuisje