Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
512076
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
16 juni 1999
Kadaster deel/nr: 
15729/39
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Alphen aan den Rijn
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Boskoop
X-Y coördinaat: 
105197 - 454244

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Geklonken stalen HEFBRUG uit 1935-1936 over de Gouwe, gebouwd door de N.V. De Vries Robbé & Co. uit Gorinchem ten behoeve van de verbreding en kanalisering van de Gouwe in het kader van de verbetering van de waterweg van Amsterdam naar Rotterdam. Identieke bruggen bevinden zich in Waddinxveen en, met verschillen van een grotere brugbreedte en doorvaarthoogte, over de Gouwsluis te Alphen aan den Rijn.

Omschrijving

De hefbrug is opgebouwd uit twee konisch toelopende heftorens, bestaande uit open geklonken vakwerkconstructies, waartussen het val wordt geleid tijdens het openen en sluiten van de brug. Het val bestaat uit een rijvloerconstructie en twee geklonken vakwerkhoofdliggers met daartussen een bovenwindverband. Het val wordt uitgebalanceerd door betonnen ballastblokken in de heftorens; het val is daartoe door middel van staalkabels via kabelwielen bovenin de heftorens verbonden met de ballastblokken. De doorvaartwijdte bedraagt 25 meter, de breedte tussen de leuningen 9 meter. De doorvaarthoogte in gesloten toestand is 2,5 meter en in geopende toestand 35 meter. Op de brug stalen leuningen met decoratieve cirkels en in smeedwerk de naam en het bouwjaar van de brug: "Boschkoopse Brug, Anno Domini 1936". De betonnen landhoofden zijn bekleed met gele baksteen, voorzien vanbetonnen dekplaten en hoekstenen. Betonnen veelhoekig brugwachtershuisje onder met koper bekleed dak aan de zuidzijde tegen de oostelijke oever. Aan weerszijden van de langgerekte aanbruggen muurtjes van gele baksteen met grindbetonnen dekplaten en pilonen en stalen leuningregels. Betonnen trappen met identiek gemetselde borstweringen en/of stalen leuningen van het straatniveau naar de brug. Aan de oostkant in de aanbrug twee viaducten: één tweebaans onderdoorgangvoor autoverkeer, één fietstunnel. Beide met betonnen zijwanden en plafonds. Verder enkele opslagruimtes achter houten deuren in de aanbrug. Op de westelijke oever een viaduct met wanden van geglazuurde baksteen en een heel flauw betonnen tudorgewelf. Tussen het viaduct en de Gouwe een transformatorruimte met opslag achter zware stalen deuren.

Waardering

De hefbrug is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een stalen hefbrug uit het midden van de jaren dertig en als expressie van de infrastructurele ontwikkeling rond de verbreding en kanalisering van de Gouwe. De bruggen in Boskoop, Alphen aan den Rijn en Waddinxveen vormen een uniek ensemble in Nederland met hoge stedebouwkundige waarde door de beeldbepalende situering en silhouetwerking in het landschap. De hefbrug is in hoge mate gaaf. De hefbrug heeft inmiddels een hoge zeldzaamheidswaarde, als één van de weinig gaaf bewaard gebleven hefbruggen en in samenhang met de identieke hefbruggen in Alphen aan den Rijn en Waddinxveen.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaReijerskoop37A2771 BDOver de GouweBoskoop

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWeg- en waterbouwkundige werkenBrug(C)Verkeersbrug

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
BoskoopB3856
BoskoopA3364

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Functionalismestijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Weg- en waterbouwkundige werkenBrug(C)Hefbrug

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19351936globaalvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
NV De Vries Robbe & Co ; Zuid-Hollandaannemer / uitvoerder