512079 - Scherpenzeel
Scherpenzeel D 3696
Burgemeester Royaardslaan 3, 3925 GG te Scherpenzeel
Burgemeester Royaardslaan 5, 3925 GG te Scherpenzeel

Onderdeel 4

Omschrijving

Het KOETSHUIS van Huis Scherpenzeel is eveneens ontworpen door S.A. van Lunteren in 1857 en ligt iets ten zuidwesten van het huis langs de gebogen laan die beide entrees aan de Royaardslaan verbindt. Het koetshuis is ontworpen in dezelfde neogotische stijl als het huis. Het koetshuis bestaat uit drie parallelle vleugels onder met pannen gedekte zadeldaken. In het middelste bouwdeel, dat iets terugligt, bevinden zich de inrijpoorten. Het gebouw telt een verdieping waarin gekoppelde vensters met diagonale tracering, dubbele deuren en staldeuren. In de geveltoppen gekoppelde rondboogvensters. De gevels zijn gepleisterd zonder opvallende detaillering. In het midden van de linkerzijgevel bevinden zich twee paar openslaande deuren met een houten afdak op gietijzeren kolommen en met gietijzeren ajour decoratie. Eind jaren zeventig is het koetshuis gerestaureerd en geschikt gemaakt voor een kantoorfunctie. Het interieur heeft geen bijzondere waarden.

KOETSHUIS, behorend tot de historische buitenplaats Scherpenzeel, is van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;