Gorssel G 751
Damlaan 3, 7211 CJ te Eefde

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW.

HOOFDGEBOUW 't Klaphek is gesitueerd op het hoogste punt van het terrein en vormt het middelpunt van de aanleg. Op vierkante plattegrond staand landhuis uit het midden van de 19de eeuw in classicistische stijl met gebruikmaking van oudere onderdelen van een voorgaande boerderij. Het huis is samengesteld uit drie bouwlichamen in U-vorm met een verbindend tussenlid (keuken), waarvan het oostelijke deel het oudste is, mogelijk nog 17de-eeuws. Het pand is geheel gepleisterd en heeft een driezijdig omlopend schilddak, met blauwe pannen gedekt. Het tussenlid met keukendeel is plat afgedekt. In de gevels bevinden zich vensters met acht- en zesruits verdeling die zijn voorzien van luiken. De zuidgevel van vier traveeën breed heeft een risaliet ter hoogte van de middelste twee traveeën waarin openslaande deuren en een eenvoudig balkon. De westgevel heeft een tuinkamer met zinken roeven dak en met roedevensters en gietijzeren zuiltjes. De drie traveeën brede oostgevel bevat de ingang en heeft in het dakvlak een kleine dakkapel. De gevels worden beëindigd door een eenvoudige geprofileerde lijst. Aan de noordkant is de toegang tot de keukens. Luidklokje op dakvlak. In het interieur loopt vanaf de voordeur in de oostgevel een gang belegd met marmeren platen. Achter de voordeur een kleine vestibule. Aan de linkerzijde (zuid) twee kamers, aan de rechterzijde (noord) voor een kamer, in het midden het trappenhuis en achter de eetkamer. Aan de noordkant bevindt zich de keuken; aan de westkant een uitgebouwde tuinkamer uit de jaren dertig van de 20ste eeuw met een hoekschouw. Een aantal plafonds met stucornamenten uit de bouwtijd. Vensters met vensterbanken, schuif- en klapluiken. Kelder met grijze plavuizen belegd en overdekt met een tongewelf parallel aan de voorgevel (17de-eeuws). De trap naar boven heeft een aanzetbaluster met twee gerekte S-voluten. Het trappenhuis wordt door een zij- en bovenlicht van glas-in-lood glas voorzien. Op de verdieping slaapkamers en een studeerkamer aan de zuidzijde met een marmeren schouw waarin een patenthaard. Openslaande deuren naar het balkon. De zolder bevat de dienstbodekamers en een houten bedstede.

Het HOOFDGEBOUW 'T KLAPHEK is van algemeen cultuurhistorisch en architectonisch belang:

- wegens de architectuurhistorische waarden;