Zutphen K 279
Zutphen H 554
Gorssel G 750
Gorssel G 1024
Bij Damlaan 3, 7211 CJ te Eefde

Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG.

De buitenplaats bestaat uit een hoger en een lager deel. Van oudsher komen op het lager gelegen, natte terrein geen bebouwing en maar weinig beplanting voor. Het hogere deel wordt gekenmerkt door bebouwing, wandelbossen, boomgaarden en bouwlanden. Vanuit het huis lopen diverse zichtassen die de ruimtelijke structuur van de aanleg bepalen. De zichtassen in westelijke richting en het panorama in oostelijke en zuidelijke richting worden begeleid door solitairen en boomgroepen bij het huis. In zuidwestelijke richting voert een zicht via het dal van de Polbeek richting Zutphen. Door middel van enkele boomgroepen en solitairen wordt de buitenplaats verweven met het omringende landschap.

Aan de noord- en noordwestkant van het huis ligt een wandelbos met daarin een aantal door lanen begeleide, gebogen wandelingen, waaronder een dubbel beplante beukenlaan. In het westelijk deel ligt op de overgang tussen het wandelbos en de weilanden aan de zuidkant een halfopen gebied met gazons, boomgroepen en solitairen (zomereik en treurbeuk, en bij het huis beuk, linde en plataan). In dit deel liggen de moestuin met tuinmuur en kassen (onderdeel 5) en een tuinkoepel (onderdeel 4). Langs de bosrand is een heesterbeplanting aangebracht als overgang tussen het halfopen gebied en het wandelbos. Het ten zuiden van het huis en het halfopen gebied gelegen weiland - en daarvan door een eikenlaan gescheiden - wordt beëindigd door een beekarm en vormt een fraaie overgang tussen de buitenplaats en het omringende agrarische landschap. De eikenlaan heeft aan de zuidzijde een dicht plantverband, aan de noordzijde is er geen sprake van een uniform plantverband. Zo is een vloeiende overgang naar het landschapspark geschapen. Aan het eind van de laan staat een grenspaal die de grens tussen Gorssel en Zutphen aangaf.

Aan de westkant geeft een verhoogd talud een fraai zicht op de buitenplaats. Dit talud vormt tevens de afsluiting van het complex.

Het huis wordt bereikt via een aan een zijde ingeplante eikenlaan aan de zuidkant waar het huis links naast is gelegen. De as van deze laan is gericht op de zuidgevel van de tuinmanswoning. Direct daarna buigt de laan met een haakse hoek af richting Den Dam.

Waardering

De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG, behorend tot de historische buitenplaats 't Klaphek is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de fraai inpassing van het landschapspark in een bestaande agrarische omgeving;