Linschoten E 635
Haardijk 7, 3461 AB te Linschoten

Inleiding

LanghuisBOERDERIJ 'Kopervik' dankt haar naam aan de gelijknamige plaats in Noorwegen waar de eigenaar Gerlacus Ribbius Peletier van het landgoed Linschoten zich bevond toen hij van de brand van zijn boerderij Elisabethshoeve langs de Haardijk op de hoogte werd gebracht. De nieuwe boerderij is in 1934 gebouwd naar ontwerp van de Voorburgse architect Herman van der Kloot Meyburg. Op verzoek van de bouwkundige Peletier liet hij zijn leermeester Van der Kloot Meyburg een ontwerp maken in een historiserende, traditionele stijl. Invloeden van de zogenaamde (baksteen)architectuur van Berlage zijn met name in het interieur van de boerderij te herkennen.

De boerderij heeft grote stijlverwantschap met de ernaast gelegen boerderij 'Haugesund'(Haardijk 5), die eveneens door Van der Kloot Meyburg is ontworpen. Aan de linkerzijde van de boerderij loopt een met bomen beplante oprijlaan naar het achtererf waar een hooiberg en een schuur staan die voor de bescherming van ondergeschikt belang zijn.

Omschrijving

Een met de nokrichting vrijwel haaks op de Haardijk gelegen, deels onderkelderde langhuisboerderij bestaat uit één bouwlaag op een nagenoeg rechthoekige plattegrond onder een rieten afgewolfd zadeldak met rode nokvorsten. De grauwe bakstenen gevels zijn gemetseld in staand verband, waarin kruis- en bolkozijnen, evenals de schuiframen zijn gezet, voorzien van roedenverdeling en (halve) luiken.Het stalgedeelte heeft dubbele stalvensters met roedenverdeling en tralies. De voorgevel (oost) is een afgewolfde kopgevel met een asymmetrische indeling van vier vensterassen, voorzien van versierde muurankers. Rechts bevindt zich de opkamer met een klein opkamervenster en een kelderlicht. Onder het wolfeind is een tweelichtsvenster met draairamen gezet. De afgewolfde achtergevel heeft een symmetrische indeling met een getoogde, opgeklampte deur in de middenas en een getoogde mestdeur aan de geveluiteinden. Ter weerszijden van de middelste deur bevindt zich een getoogd stalvenster met ijzeren roeden. De linker zijgevel heeft ter hoogte van het woongedeelte een ingangspartij. Het dakschild is hier plaatselijk opgetrokken. De ingang bestaat uit een opgeklampte, onder- en bovendeur met een smal drielichts bovenlicht. Op het deurkalf is het bouwjaar (1934) en de naam (Kopervik) van de boerderij geschilderd. Ter weerszijden hiervan bevindt zich een roeden tweelichtsvenster met smal bovenlicht en halve luiken. Links springt de gevel terug en sluit aan op het smallere stalgedeelte van de boerderij. In de zijgevel van het stalgedeelte zijn vijf stalvensters gezet. De rechter zijgevel heeft ter hoogte van het woongedeelte een later gerealiseerd tussenlid onder plat dak (dat buiten de bescherming valt), dat de woning met het langs de sloot gelegen boenhok verbindt. Het boenhok is gedekt door een rieten zadeldak dat haaks op de boerderij staat.

Het interieur en de plattegrondindeling verkeren nagenoeg in originele staat. De hal is in schoon metselwerk (halfsteens verband) uitgevoerd. Een getoogde doorgang leidt naar de opkamer. Houten opgeklampte deuren, waarvan één met glas-in-lood zijlichten, leiden naar de overige vertrekken. In de woonkamer bevindt zich een balkenplafond en een schouwpartij met siermetselwerk. Rechts hiervan is een kast ingebouwd met dubbele opgeklampte lattendeur en origineel hang en sluitwerk. De stal, met een iets smallere plattegrond, heeft een draagconstructie bestaande uit ankerbalkgebinten, waarbij de traditionele gebintplaten ontbreken. De spantbenen van de kapconstructie zijn in de kop van de stijlen ingelaten.

Waardering

De boerderij 'Kopervik' is van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van een langhuisboerderij in een historiserende, traditionele bouwstijl uit de jaren '30 van de 20ste eeuw, die deel uitmaakt van het oeuvre van de architect H. van der Kloot Meyburg. Zowel wat betreft de hoofdvorm en de detaillering van ex- en interieur bevindt de boerderij zich in oorspronkelijke staat. Tevens heeft de boerderij ensemblewaarde doordat het, tezamen met een aantal boerderijen langs de Haardijk, behoort bij het landgoed Linschoten en bovendien grote verwantschap vertoont met de nabij gelegen boerderij Haardijk 5.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Langhuisboerderij

Kloot Meyburg, H. van der ; Utrecht