512121 - Waterstaatkundig complex
Jaarsveld B 184
Bij Lekdijk Oost 12, 3413 MS te Jaarsveld

Omschrijving

Ter rechterzijde (ten noordoosten) van het polderhuis, evenwijdig aan de S.L. van Alterenlaan gelegen dijkMAGAZIJN bestaat uit één bouwlaag op een rechthoekige plattegrond onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak. Aan de dijkzijde is het dak afgewolfd. Het gedeelte van het pand dat naast het polderhuis ligt is opgetrokken in grauwe steen. Het achterste deel is boven een plint opgetrokken uit houten rabatdelen. Het stenen deel bevat een venster met luiken aan de zijde van de dijk en een deur met venster aan de zijde van het polderhuis. De schuur bevat aan twee gevelzijden een dubbele deur.

Waardering

Het magazijn is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde omdat het door de functie als dijkmagazijn deel uitmaakt van de geschiedenis van de waterbeheersing. Tevens heeft het gebouw ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele relatie met het naastgelegen polderhuis en vanwege de beeldbepalende situering aan de S.L. van Alterenlaan, nabij de rivier de Lek.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Magazijn dijkmagazijn

Hoogheemraadschap van de Lekdijk ; Utrecht