Jaarsveld A 1709
Bij Lekdijk Oost 15, 3412 KS te Lopikerkapel

Inleiding

In tijden van hoge waterstanden werden zogenaamde dijklegers ingesteld, die zich op bepaalde plaatsen langs de dijk verzamelden. De verzamelpunten zijn gemarkeerd door een zogenaamde DIJKBEWAKINGSPAAL. Hierop werd een lantaarn geplaatst. Men kwam bijeen in het wachthuis, een boerderij achter de paal. Langs de Lekdijk tussen Vreeswijk en Schoonhoven stonden tien van dergelijke genummerde palen; onder afzonderlijke monumentnummers beschermd. Met uitzondering van nummer één zijn de palen nog aanwezig. Paal met daarop nummer tien bevindt zich op het grondgebied van de gemeente Schoonhoven (Zuid Holland). De palen met de nummers 4, 8 en 10 liggen tegenover een peilschaalhuisje. Paal met nummer 4 staat tegenover het polderhuis met het dijkmagazijn. De overige staan bij een waakhuis.

Omschrijving

Aan de Lekdijk Oost bij nummer 15, aan de landzijde van de dijk geplaatste dijkbewakingspaal. De vierkante paal steekt ongeveer 160 centimeter uit boven het maaiveld en is vervaardigd van natuursteen. De bovenzijde van het object is voorzien van een profiellijst. Op de rivierzijde van de paal staat het nummer '2' aangegeven.

Waardering

De dijkbewakingspaal is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als overblijfsel van een oude vorm van dijkbewaking. Tevens heeft het object ensemblewaarde door de ligging aan de Lekdijk en door de ruimtelijke en functionele relatie met de overige palen langs de Lekdijk.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Grensafbakening Dijkpaal

Voorwerpen op pleinen en dergelijke Grensafbakening Dijkpaal