Bij Lopikerweg West 84, 3411 AS te Lopik

\t

In 1856 gebouwde WAGENSCHUUR is gebouwd door of in opdracht van Gerrit Lazonder, een goudwerker uit Schoonhoven. De schuur is mogelijk enige tijd als katholieke kerk in gebruik geweest. De getoogde inrijdeur aan de voorzijde was oorspronkelijk, evenals de vensters, voorzien van een spitsboog. De deuropening is dichtgemetseld en beschilderd. De schuur had oorspronkelijk een iets verhoogde vloer en werd tevens als vluchtschuur gebruikt bij hoog water. De schuur ligt ten noordoosten van de boerderij.

\t

\t

De aan de Lopikerweg west gelegen wagenschuur is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een zadeldak met de nok haaks op de weg. De dakbedekking bestaat uit rode Hollandse pannen. De uit grauwe baksteen opgetrokken gevels zijn voorzien van diverse muurankers. De symmetrisch opgezette voorgevel is een klokgevel, welke opnieuw is gevoegd. Het middenrisaliet is geleed door gemetselde horizontale banden. In het midden bevindt zich een verdiept segmentboogvormig veld waarin een dubbele schijndeur is geschilderd. Deze segmentboog is ingevoegd in een spitsboog, die wordt doorsneden door een later aangebrachte gecementeerde latei. Erboven is de eerste steen ingemetseld die de tekst droeg: `G. Lazonder 6 juni 1856'. Daarboven is een gietijzeren roosvenster gezet. Terzijde van het risaliet is een spitsbogige ijzeren stalvenster geplaatst. De linkerzijgevel bevat twee spitsboogvensters. In de rechterzijgevel zijn dichtgezette spitsboogvensters herkenbaar. De achtergevel is als tuitgevel uitgevoerd met vlechtingen. In het midden is een deels dichtgezette segmentboogvormige opening herkenbaar, waarin een niet oorspronkelijke deur. Ter rechterzijde bevindt zich een rondboogvormige deur. Links is een stalvenster gezet in een spitsboogvormige opening. In de topgevel is een rondboogvormige opening aangebracht.

\t

De schuur is ingedeeld als stal. De kapconstructie bestaat uit drie schenkelspanten. De pannen zijn beschoten met riet.

\t

\t

De wagenschuur is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde door de vrij gave hoofdvorm en detailleringen in onder andere neo-gotische trant, alsmede vanwege de kapconstructie. Tevens is de schuur van belang vanwege de functie die het heeft vervuld als schuurkerk. \t

\t

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M) Afgeleide Noordhollandse type