Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512140
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82700/192
Kadastrale aanduiding
Willige-Langerak A 1979
Bij Lekdijk West 36, 3411 MV te Lopik

Omschrijving

Inleiding

\t

In 1896 werden aan de Lekdijk peilschaalhuisjes gebouwd, bestemd om bij hoog water de waterstanden te meten zonder last te hebben van golfslag. Dit PEILSCHAALHUISJE is opgetrokken aan de rivierzijde van de dijk. Een identiek exemplaar staat bij Lekdijk oost 12.

\t

Omschrijving

\t

Het tegen de Lekdijk, aan de rivierzijde aangebouwde PEILSCHAALHUISJE bestaat uit een op een rechthoekige plattegrond opgetrokken schachtvormig bouwwerk, dat uit de dijk steekt. De korte zijde aan de rivier is voorzien van muurankers. Het uit grauwe baksteen opgetrokken huisje is overkapt met een later aangebracht houten schilddak met roeven. Hierin bevindt zich een luik om de meting te verrichten. Het inwendige bevat de peilschaal. Aan de rivierzijde bevindt zich, lager tegen de dijk, de waterinlaat, gemarkeerd door een stenen wandje.

\t

Waardering

\t

Het gebouwtje is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als vrij zeldzaam voorbeeld van een peilschaalhuisje uit het eind van de 19de eeuw, dat een typisch relict is van de waterbeheersing in Nederland. Het object heeft ensemblewaarde door de ligging aan de Lekdijk in combinatie met de dijkbewakingspalen en magazijnen.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Weg- en waterbouwkundige werken Waterweg, werf en haven Peilschaal

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1896
1896
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Hoogheemraadschap van de Lekdijk ; Utrecht
opdrachtgever