Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512142
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82700/156
Kadastrale aanduiding
Lopik G 681
Lekdijk West 85, 3411 MZ te Lopik

Omschrijving

Inleiding

Het dijkMAGAZIJN is in 1860 opgetrokken in opdracht van het Hoogheemraadschap Lekdijk Benedendams en IJsseldam. Het gebouw is binnendijks opgetrokken op een kleiheuvel die een restant vormt van een batterij van de vesting Schoonhoven. Aan de Lekdijk bij de Lagedijk in IJsselstein staat een soortgelijk magazijn. In het gebouw waren de materialen opgeslagen die bij hoog water werden gebruikt.

Omschrijving

Het binnendijks aan de Lekdijk op een kleiheuvel gelegen vrijstaande dijkmagazijn bestaat uit één bouwlaag op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met de nokrichting evenwijdig aan de weg. De dakbedekking bestaat uit rode Hollandse pannen. De gevels zijn voorzien van muurankers. De voorgevel (zuidgevel) heeft een op de middenas geplaatste dubbele deur onder een korfboogvormige ontlastingsboog. In de zijgevels zijn onder strekken rechthoekige houten roosters geplaatst in de vorm van persiennes. De achtergevel is blind.

Waardering

Het object is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als vrij zeldzaam voorbeeld van een dijkmagazijn uit omstreeks 1860, dat tevens waterstaatkundig van belang is als onderdeel uit de geschiedenis van de waterbeheersing. Ook heeft het ensemblewaarde vanwege de vrij en beeldbepalende ligging aan de Lekdijk.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Magazijn dijkmagazijn

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1860
1860
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Hoogheemraadschap van de Lekdijk ; Utrecht
opdrachtgever
Verheij, Willem Constiaanszn ; Utrecht
aannemer / uitvoerder