Purmerend A 6637
Westerweg 48, 1445 AD te Purmerend

Inleiding

Voormalige PASTORIE, gebouwd in 1865 in eclectische trant door architect P.J. Hamer uit Amsterdam, tegelijk met een naastgelegen kerk met toren. De kerk werd in 1959 door brand verwoest, de pastorie bleef gespaard. De pastorie ligt in de Purmerbuurt, bij het wegenkruis van de Westerweg en de Purmerenderweg en vormt het restant van de eerste kerkelijke stichting in polder De Purmer.

Omschrijving

De voormalige pastorie is gebouwd op rechthoekige plattegrond en werd opgetrokken over twee bouwlagen onder zadeldak met de nok evenwijdig aan de Westerweg. Het perceel wordt driezijdig door een grenssloot omgeven. De bakstenen gevels zijn met grauwe pleister afgewerkt en hebben een lage voet. De voor- en achtergevel hebben een kroonlijst en forse, geprofileerde gootlijst.

De symmetrische voorgevel (west) heeft in een middenrisaliet de entree die boven enkele hardstenen treden bestaat uit deur en bovenlicht gevat in een vlakke omlijsting. Op de verdieping een venster met wenkbrauw. Aan weerszijden zijn op begane grond en verdieping twee gekoppelde 6-ruits vensters aangebracht met gebogen bovenlijst; de benedendelen zijn ofwel opschuifbaar ofwel draaiend.

De zijgevels (noord en zuid) bevatten tweemaal drie vensters als aan voorzijde of blindnissen.

De achtergevel (oost) is opgezet als aan voorzijde.

Het zadeldak is gevat tussen de tuitgevels en is gedekt met gesmoorde oudhollandse pannen. In de as van voor- en achtergevel is een met zink gedekte dakkapel aangebracht en gemetselde schoorstenen bevinden zich op beide nokhoeken.

Waardering

De voormalige pastorie is van algemeen belang uit architectuurhistorisch oogpunt als gave, ruim opgezette pastorie uit het derde kwart van de 19de eeuw. Van cultuurhistorische waarde is de pastorie als onderdeel van de eerste kerkelijke stichting in de Purmer.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Hamer, P.J. ; Noord-Holland