Purmerend E 1191
Julianastraat 9, 1441 EN te Purmerend

Inleiding

Houten VILLA, gebouwd in 1920 door F. Abel voor de heer D. Kooiman, de toenmalige burgemeester van Purmerend. Het pand is rondom vrij gelegen op een perceel aan de Julianastraat, een aantal meters teruggeschoven van de rooilijn. Het betreft een zogenaamd blokhuis (Duits: 'Blockhaus'), dat als bouwpakket geleverd werd door de firma Christoph & Unmack AG te Niesky in Silezië. Deze fabriek, begonnen in 1882, was gespecialiseerd in houten systeembouw voor woningen, barakken, bedrijfsgebouwen van uiteenlopende afmetingen. Zoals uit de firmacatalogi blijkt, werd een zeer gevarieerd aanbod verkregen op basis van slechts enkele vloer-, wand- en daksystemen en met standaardelementen als ramen, deuren, trappen en binnenafwerkingen. Daarnaast werden verschillen verkregen door de geografische eisen en door plaatselijke bouwvoorschriften. Als groep zijn ze direkt herkenbaar.

Omschrijving

Het houten blokhuis is in hoofdlijnen gebouwd op een rechthoekige plattegrond (8,21 x 10,21 m), opgetrokken over twee bouwlagen en een vliering onder schilddak met iets uitspringende delen onder aangekapte, korte zadeldaken. Het rust op een onderheide betonfundering (gewapend beton met grind als toeslag) die met kelderstookruimte tot ongeveer 1,3 m boven het maaiveld komt. De wanden zijn enkelvoudig, d.w.z. zonder spouw, isolatie of binnenafwerking, en bestaan uit opeengestapelde grenehouten balken (ca. 7 cm dikte) met sponnig en doorgezette hoeken in halfhoutse verbinding. In alle gevels bevinden zich houten standaardramen met roedenverdeling. De grote vensters hebben ramen bestaand uit een naar binnen klappend bovendeel, en het onderste gedeelte met twee scharnierende bladen. De grote vensters zijn voorzien van de karakteristieke schuifluiken die in houten rails lopen en hebben plantenbakken. De verdieping kraagt over met een halve meter, de kap heeft een overstek van ongeveer eenzelfde afmeting. De voordeur evenals de keukendeur (deze laatste met binnen- en buitendeur) liggen op het oosten en worden bereikt via houten steektrappen. Op het westen bevindt zich een veranda waarbij de korte zijden met glas zijn afgeschermd; de toegang vanuit het huis is voorzien van binnen- en buitendeur. Hierboven ligt het balkon. De zuidoostelijke hoek heeft een meerzijdige erker.

Het schilddak heeft een korte nok haaks op de Julianastraat. Het heeft aankappingen in de vorm van korte dwarse zadeldaken op het noorden en zuiden over de breedte van de woonkamer en boven het balkon. Op het noordoosten is het zadeldak langer doorgezet. Het dak is gedekt met rode oudhollandse pannen.

Het interieur heeft houten vloeren op begane grond en verdieping die zijn voorzien van een isolatielaag van klei (bevestigd door de bewoner). De begane grond bestaat uit een hal met trap, keuken, sanitair, werkkamer en een woonkamer die oorspronkelijk in tweeën gedeeld was. Op de verdieping bevinden zich vijf kamers, drie ervan boven de woonkamer. Via twee, oorspronkelijk drie, gemetselde rookkanalen wordt het huis verwarmd. Karakteristiek inrichtingselement vormen de wandkasten.

De terreingrens aan de Julianastraat en aan de westzijde heeft een houten tuinhek (stijlen, regels en latwerk) van ongeveer 9 dm hoog. Het materiaal is omstreeks 1993 vervangen, de vorm is authentiek.

Waardering

De villa is van algemeen belang uit architectuurhistorisch oogpunt vanwege de bijzondere constructiewijze in hout die geheel gaaf bewaard is gebleven. Verder is de villa van algemeen belang uit cultuurhistorisch oogpunt als voorbeeld uit de geschiedenis van het wonen.

Abel, F. ; Noord-Holland
aannemer / uitvoerder