Leiderdorp C 1239
Bij Achthovenerweg 51, 2351 AX te Leiderdorp

Inleiding

In oorsprong was het mogelijk een buitenplaats, die echter al lang bekend staat als hofstede onder de naam "Ringgraaf". Het betreft een in de Achthovenpolder gesitueerde veeboerderij van het type halleboerderij met voerdeel, welke kenmerkend is voor de boerderijbouw in Rijnland. De huidige boerderij is in 1886 gebouwd in opdracht van de familie Van Zwieten, nadat de voorganger van de hoeve door brand grotendeels was verwoest. Het oprijpad ten oosten van de boerderij is toegankelijk via een TOEGANGSHEK met HEKPIJLERS, vormgegeven in Eclectische trant uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

Omschrijving

Twee gepleisterde hekpijlers met restanten van de oorspronkelijke beschildering, bestaande uit een basement, schacht met verdiept liggende velden, fries waarin in haut-reliëf de naam van de boerderij 'Ring' 'Graaf' staat aangegeven, wordt bekroond door een piramidevormige bekroning. Het dubbele toegangshek is een smeedijzeren spijlen hekwerk met bekroning in de vorm van speerpunten.

Waardering

Het complexonderdeel is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een toegangshek met hekpijlers uit het laatste kwart van de 19de eeuw in een Electische trant. Het heeft als markering van de entree naar het boerenerf ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele samenhang met de overige complexonderdelen. Tevens is het van belang als karakteristiek onderdeel van een boerderij, die ligt binnen een waardevolle boerderijenstrook langs de Rijn.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek