Actualiteit gegevens: 16-01-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
512172
Complexnummer: 
512169 - Ringgraaf
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
16 december 1999
Kadaster deel/nr: 
16197/18
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Leiderdorp
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Leiderdorp
X-Y coördinaat: 
98345 - 460952

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

In oorsprong was het mogelijk een buitenplaats, die echter al lang bekend staat als hofstede onder de naam "Ringgraaf". Het betreft een in de Achthovenpolder gesitueerde veeboerderij van het type halleboerderij met voerdeel, welke kenmerkend is voor de ontwikkeling van de boerderij in Rijnland. De huidige boerderij is in 1886 gebouwd in opdracht van de familie Van Zwieten, nadat de voorganger van de hoeve door brand grotendeels was verwoest. Een als zomerhuis gebouwde dwarsvleugel en een groot deel van het bedrijfsgedeelte van het hoofdvolume zijn restanten van de verbrande boerderij. Tegen deze dwarsvleugel is in 1930 een SCHUUR met STAL voor jongvee aangebouwd. De bouwstijl van de eenvoudige schuur is te omschrijven als Traditioneel Ambachtelijk.

Omschrijving

Tegen de achtergevel (noordzijde) van het zomerhuis staat een vanuit een rechthoekige plattegrond, in schone baksteen met trasraam opgetrokken SCHUUR een met bouletpannen gedekt zadeldak met een uitkragend oostelijk dakschild. De gevel hieronder bevat drie kleine vensters en een deur. De nokrichting loopt evenwijdig aan die van het bedrijfsgedeelte van de boerderij. De vrijwel symmetrische ingedeelde achtergevel is een puntgevel met rechtgesloten gevelopeningen onder betonnen latei. Op de begane grond in het midden bevindt zich een drieruits venster en aan weerszijden een uit een boven- en onderdeursamengestelde deur. Op de zolderverdieping heeft een dubbel zolderluik. In de westelijke langsgevel zitten drie kleine vensters en twee luiken, alle onder een betonnen latei. Het inwendige van de schuur is in vrijwel oorspronkelijke staat bewaard gebleven.

Waardering

De bij de boerderij 'Ringgraaf' behorende SCHUUR MET STAL van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een dergelijk bouwtype uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, vormgegeven in een Traditioneel Ambachtelijke bouwtrant. De schuur is van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid van het exterieur en delen van het interieur. De schuur heeft ensemblewaarde vanwege de sterke ruimtelijke en functionele samenhang met de boerderij en de overige complexonderdelen en makt als zondanig deel uitmaakt van een waardevolle boerderijenstrook langs de Rijn.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaAchthovenerweg512351 AXBijLeiderdorp

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Schuur(M)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
LEIDERDORPC1239

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19301930exactvervaardiging