Leiderdorp C 1239
Bij Achthovenerweg 51, 2351 AX te Leiderdorp

Inleiding

In oorsprong was het mogelijk een buitenplaats, die echter al lang bekend staat als hofstede onder de naam "Ringgraaf". Het betreft een in de Achthovenpolder gesitueerde veeboerderij van het type halleboerderij met voerdeel, welke kenmerkend is voor de ontwikkeling van de boerderijbouw in Rijnland. De huidige boerderij is in 1886 gebouwd in opdracht van de familie Van Zwieten, nadat de voorganger van de hoeve door brand grotendeels was verwoest. Een als zomerhuis gebouwde dwarsvleugel en een groot deel van het bedrijfsgedeelte van het hoofdvolume zijn restanten van de verbrande boerderij. Op het erf staat achter de hooiberg een omstreeks 1925 gebouwde WAGENSCHUUR, waarin zich tevens een stal voor drie paarden en een stal voor twee stieren bevindt. De stijl waarin de sober vormgegeven schuur is gebouwd is te omschrijven als Ambachtelijk-Traditioneel.

Omschrijving

Vanuit een rechthoekige plattegrond, in schone baksteen boven een trasraam met rollaag opgetrokken wagenschuur staat onder een met bouletpannen gedekt, gebroken zadeldak. De nokrichting loopt evenwijdig aan dat van het bedrijfsgedeelte van de boerderij. De symmetrisch ingedeelde kopgevel (zuidzijde) heeft op de begane grond in het midden een dubbele deur onder een boven een segmentboog geplaatste ijzeren latei. Aan weerszijden bevindt zich een klein rondboog venster met een ijzeren roedenverdeeld raam. Op de zolderverdieping bevindt zich een dichtgetimmerde, oorspronkelijk met luik behangengevelopening onder bovenlicht. De westelijke langsgevel heeft onder een rollaag twee opgeklampte deuren met driedelig bovenlicht, twee getoogde vensters met ijzeren ramen, staafankers en houten gootklampen. De eveneens symmetrische noordelijke kopgevel heeft twee laag in de gevel staande luiken, daarboven een halfrond venster met ijzeren raam en op zolderniveau een luik onder bovenlicht. Tegen de oostelijke langsgevel staat een toegevoegde houten aanbouw onder lessenaardak.

Het inwendige van de schuur is in vrijwel oorspronkelijke staat bewaard gebleven.

Waardering

De wagenschuur met stal is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als karakteristiek, als zodanig herkenbaar element op het boerenerf. Het heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen en maakt als zodanig deel uit van een waardevolle boerderijenstrook langs de Rijn. De wagenschuur is van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid van het exterieur en delen van het interieur.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Wagenschuur(M)
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Varkensstal