Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
512181
Complexnummer
512179 - Hoogkraan
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82909/114
Kadastrale aanduiding
Leiderdorp C 1174
Bij Achthovenerweg 43, 2351 AX te Leiderdorp

Omschrijving

Inleiding

Op damwand met duiker geplaatst 19de-eeuws TOEGANGSHEK in Electische trant behoort bij de in hoofdzaak negentiende-eeuwse 'Hoogkraan'. 'Hoogkraan' is een beelbepalende onderdeel van een reeks van historische boerenhofstedes in de Achterhovenerpolder langs de Rijn, waar zich al lang geleden een permanente nederzetting van acht hofsteden bevond.

Omschrijving

Concaaf gemetselde dakwand met natuurstenen hoekblokken en in neuten in het midden, waar de staanders van het hekwerk zijn geplaatst. Het smeedijzeren hekwerk bestaat uit twee met gekrulde vleugelstukken uitgevoerde opengewerkte staanders, waar onder de decoratieve bekroning vergulde letters de naam van de boerderij 'HOOG' 'KRAAN' vormen. Ertussen is een ijzeren dubbel openslaand hekwerk geplaatst, bestaande uit door speerpunten bekroonde spijlen.

Waardering

Het bij de boerderij 'Hoogkraan' behorende toegangshek is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf en herkenbaar 19de-eeuws ijzeren toegangshek in eclectische trant, welke de entree naar het boerderijcomplex markeert. Het heeft ensemble- en landschappelijke waarde vanwege de ruimtelijke en functioneel relatie met de overige complexonderdelen en maakt als zodanig deel uit van een waardevolle boerderij, gelegen in het vlakke en open polderlandschap, nabij de rivier de Rijn, onderdeel uitmakend van een waardevolle boerderijstrook.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 512179. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1875
1875
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver