Actualiteit gegevens: 16-01-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
512182
Complexnummer: 
512179 - Hoogkraan
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
16 december 1999
Kadaster deel/nr: 
16197/20
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Leiderdorp
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Leiderdorp
X-Y coördinaat: 
98054 - 461302

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

De bij de in hoofdzaak negentiende-eeuwse boerderij 'Hoogkraan' behorende WAGENSCHUUR/koetshuis is evenals het zomerhuis omstreeks 1900 tot stand gekomen. De vrijstaande schuur bevindt zich ten noordoosten van het bedrijfsgedeelte van de boerderij.

Omschrijving

Vanuit een min of meer L-vormige plattegrond, in grotendeels gepleisterde baksteen opgetrokken wagenschuur/koetshuis staat onder een met bouletpannen gedekt, gebroken zadeldak. De gevels zijn wit gesausd met grijs geschilderde plint. In schoon metselwerk uitgevoerde elementen als keperbogen rondom deuren en vensters vormen een contrasterend accent. Naar de weg gekeerde, symmetrische ingedeelde puntgevel (zuidwest) heeft in het midden een dubbele inrijdeur, beschilderd met zandlopermotief. Boven de deuren zitten openslaande luiken onder een keperboogvormig bovenlicht met driedelig roedenverdeling. De middenpartij met voornoemde gevelopeningen wordt omlijst door een licht uitgemetselde, keperboogvormige omlijsting. Aan weerszijden hiervan een keperboogvenster met een zesruits raam onder een driehoekig bovenlicht, binnen een eveneens keperboogvormige omlijsting. In de linker langsgevel zit van rechts naar links een keperboogvenster met een uit het bovenraam stekend houten duifhuis, een deur onder een eveneens keperboogvormig bovenlicht en een reeks van zes getoogde vensters met ijzeren ramen. Uit het onderste deel van het dakschild boven deze gevel steekt een dakkapel met zadeldak en luiken met keperboogvormig bovenlicht. De achterste kopgevel is grotendeels vernieuwd. De rechter langsgevel heeft een krimp. Het terugliggende linker deel van deze gevel bevatte oorspronkelijk een deur onder keperboogvormig bovenlicht en een eveneens keperboogvormig venster. Het venster is gehandhaafd; de deur is dichtgemetseld. Het rechter deel (krimp) draagt een ongebroken dakschild. Het dwars staande geveldeel van de krimp bevat een segmentboogvormig venster met ijzeren raam. De overige vensters zijn segmentboogvormig of zijn vernieuwde rechthoekige vensters, voorzien van houten kozijnen.

Waardering

De als zodanig herkenbare wagenschuur is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde vanwege de geschiedenis van de boerderij en als een goed voorbeeld van één van de in Zuid-Holland voorkomende schuurtypes uit omstreeks 1900 in Eclectische trant.

De schuur heeft landschappelijke- en ensemblewaarde door de ruimtelijk-functionele en deels ook stilistische relatie met de overige complexonderdelen. Als zodanig is het van belang als complexonderdeel van een in het vlakke en open polderlandschap, nabij de rivier de Rijn, gesitueerde boerderij, die deel uitmaakt van een waardevolle boerderijstrook. De wagenschuur is gaaf wat betreft hoofdvorm en materiaalgebruik.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaAchthovenerweg432351 AXBijLeiderdorp

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Wagenschuur(M)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
LEIDERDORPC1174

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismestijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18001900globaalvervaardiging